StoryEditorOCM
SvijetPanika pred Harkivom

Pet ruskih bataljuna napredovalo bez većeg otpora, Ukrajini nedostaje vojnika i oružja. Što kaže naš vojni analitičar?

Piše Zoran Šagolj
13. svibnja 2024. - 16:29
Igor Tabak: Prvih dana su se odvijale borbe u mjestima i selima koja su par stotina metara od granice. Sada je to već nekoliko kilometara prodoraDavor Pongračić/Cropix

Od petka dolaze vijesti o prekograničnom upadu ruskih snaga na sjeveroistok Ukrajine i dramatičnom stanju crta obrane oko drugog po veličini grada, gotovo 1,5 milijunskog Harkiva, smještenog na 30 kilometara od granice.

Ruska vojska se u ponedjeljak pohvalila da je poboljšala taktički položaj svojih trupa u blizini četiri mjesta Vesele, Neskučne, Vovčansk i Lipci, sve u regiji Harkiv, dok se broj zauzetih sela u ofenzivi koja je jako zabrinula zapadne zemlje popeo na devet. Istovremeno je ukrajinska vojska priznala da ruske snage napreduju u svojoj ofenzivi na sjeveroistoku zemlje.

– Neprijatelj trenutačno postiže taktičke uspjehe – priznao je ukrajinski Glavni stožer u ponedjeljak ujutro, kao i da se najteže bitke s neprijateljem vode kod grada Vovčanska, smještenog samo pet kilometara od ruske granice.

– Neprijatelj pokušava namjerno rastegnuti crtu bojišnice, napadajući u malim skupinama, ali novim smjerovima, da tako kažem – ocijenio je guverner Oleh Sinehubov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 17:55