StoryEditorOCM
Svijetizdašan budžet

Pentagonu nikad veći proračun, težak 778 milijardi dolara: kupuju se nuklearne podmornice, borbeni brodovi i avioni, a našla se je i jedna zanimljiva stavka

Piše JL
8. prosinca 2021. - 15:55
Razarač klase Arleigh Burke USS Gravely, borbeni avion F-15EX i nuklearna podmornica klase VirginiaUs Navy Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Afp

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio National Defense Authorization Act (u slobodnom prijevodu - zakon za odobrenje sredstava za obranu), javlja The Wall Street Journal.

Riječ je o aktu kojim je zapravo izglasan obrambeni proračun SAD-a težak 778 milijardi dolara, čak 25 milijardi dolara više nego je zatražila Bidenova administracija.

Za proračun je glasalo 363 zastupnika, a samo 70 ih je bilo protiv, što pokazuje da financijski zahtjevi Pentagona imaju široku potporu s obje strane političkog spektra, i među republikancima i među demokratima. Zakon sada ide na glasanje u Senat, u kojem je vođa demokratske većine Chuck Schumer već rekao kako očekuje da će proći bez dodatnih amandmana. Nakon što i tamo prođe, ide predsjedniku Bidenu na potpis.

Kak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:22