StoryEditorOCM
Svijetanomalije

Pentagon o snimkama s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti: ‘Pratimo više od 650 NLO-a diljem svijeta... Neki faktori baš zabrinjavaju‘

Piše JL
20. travnja 2023. - 09:42

Američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva takozvanih "neidentificiranih zračnih fenomena", poznatih kao NLO-i, kazao je Sean Kirkpatrick, direktor Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalija iz svih domena (AARO), donosi CNN, a prenosi Jutarnji list.

Kirkpatrick je pododboru Senata za oružane snage u srijedu rekao da je broj slučajeva porastao u odnosu na 350 izvješća navedenih u neklasificiranom obavještajnom izvješću o neidentificiranim zračnim fenomenima objavljenom ranije ove godine.

"Od onih preko 650, dali smo prednost otprilike polovici jer imaju zanimljivu anomaličnu vrijednosti. Sada moramo proći kroz njih i ustanoviti za koliko ih imamo stvarne podatke", rekao je Kirkpatrick i zastupnicima objasnio kako njegov ured pomaže Pentagonu i obavještajnoj zajednici u identificiranju novih stranih tehnologija među kojima je bio i balon iz Kine koji je letio iznad američkog zračnog prostora u veljači.

Pustio je video dva slučaja s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, jednog koji je riješen, i jednog neriješenog.

Prvi video je pokazao malu kuglu koja je proletjela kroz ekran kamere drona MQ-9 na Bliskom istoku 2022. godine. Kamera drona pratila je objekt dok se kretao nebom, ulazeći i izlazeći iz ekrana.

Kirkpatrick je objasnio da je ovaj slučaj neriješen jer nije bilo drugih dokaza osim videa. "Bit će gotovo nemoguće to u potpunosti identificirati, samo na temelju tog videa", rekao je.

Nakon što su stručnjaci pregledali video sliku po sliku, shvatili su da se radi o "slici u sjeni". "Ovo je infracrveno, a ovo toplinski potpis motora u putničkom zrakoplovu koji je slučajno letio u blizini mjesta gdje su bila dva drona", objasnio je.

Kirkpatrick je još jednom ponovio da nema dokaza o prisutnosti izvanzemaljskog života u viđenjima.

"AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze o izvanzemaljskim aktivnostima, izvanzemaljskoj tehnologiji ili objektima koji se ne ponašaju u skladu s poznatim zakonima fizike", rekao je Kirkpatrick senatorima, a prenosi CNN.

Senatori su zatim pitali Kirkpatricka o mogućnosti da se radi o novim tehnologijama iz stranih zemalja poput Rusije ili Kine. Odgovorio im je kako se kod malog broja slučajeva viđenja neidentificiranih zračnih fenomena doista moglo raditi o dokazima potencijalnog tehnološkog napretka. Takvi slučajevi se, rekao je, prosljeđuju obavještajnoj službi na daljnju istragu.

"Postoje li tehnološke sposobnosti koje bi se mogle upotrijebiti protiv nas kao oružje ili u obavještajnom smislu? Apsolutno. Imam li dokaze da se o tome radi u ovim slučajevima? Ne, ali me neki faktori zabrinjavaju", kazao je Kirkpatrick, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:25