StoryEditorOCM
SvijetBorba protiv Covida

Pariz se zatvara na mjesec dana, Francuska pokušava suzbiti širenje koronavirusa: ‘Uzrok trećeg vala je dolazak britanske varijante‘

20. ožujka 2021. - 11:21

Jednomjesečno zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama u subotu dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraza koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 milijuna ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja. 

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice glazbenih instrumenata mogu nastaviti s radom. Učenici mogu ići u škole. Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege. 

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji. 

"Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza", rekao je premijer Jean Castex u četvrtak. 

"Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje", upozorio je Castex. 

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 10:09