StoryEditorOCM

Papa upozorio Škotsku i Kataloniju na oprez glede neovisnosti

Piše PSD.
14. lipnja 2014. - 01:22
Papa Franjo upozorio je u petak da Škotska i Katolonija moraju pažljivo promisliti o odvajanju od svojih zemalja, napravivši razliku između traženja neovisnosti u ostvarenju slobode i otcjepljenja.

U intervjuu objavljenom u španjolskim novinama La Vanguardia dok se Škoti spremaju glasovati o tome hoće li se odvojiti od Britanije, a katalonski čelnici nastoje organizirati sličan referendum, Franjo je rekao da se prema neovisnosti treba odnositi s velikim oprezom.

"Očito ima naroda s tako različitim kulturama da ih ne možete slijepiti zajedno", rekao je Papa novinama koje imaju sjedište u Kataloniji, spominjući bivšu Jugoslaviju koja se raspala u ratu 1990-tih.

Franjo je napravio razliku između "neovisnosti za emancipaciju" kao u slučajevima zemalja u Amerikama koje su se željele osloboditi nadzora europskih zemalja i "neovisnosti za otcjepljenje".

Upitan da li ga brine sukob između Španjolske i sjeverne regije Katalonije, Franjo je rekao da ga sve podjele zabrinjavaju. Spomenuo je Škotsku i Padaniju, regiju sjeverne Italije koju desna stranka Sjeverna liga želi učiniti neoviosnom od ostatka zemlje.

"Ima slučajeva koji će biti opravdani i slučajeva koji neće biti opravdani, ali s otcjepljenjem od zemlje koja nema povijest prisilnog jedinstva mora se postupati pažljivo i analizirati svaki slučaj posebno", rekao je ne govoreći konkretno što misli da bi trebalo učiniti u Španjolskoj, Britaniji i sjevernoj Italiji.

Velike britanske političke stranke vode kampanju za negativno glasovanje 18, rujna, ali je potpora škotskim nacionalnim ciljevima porasla prošloga mjeseca, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja.

Katalonski predsjednik Artur Mas nastavlja s planom da se 9. studenoga održi glasovanje o neovisnosti regije što središnja vlada obećava spriječiti temeljem ustavnih razloga.

(H)
FOTO: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 03:15