StoryEditor

Papa otputovao iz Manile, završio posjet Šri Lanki i Filipinima

Piše PSD.
19. siječnja 2015. - 09:45
Papa Franjo otputovao je u ponedjeljak ujutro iz Manile po završetku posjeta azijskim zemljama Šri Lanki i Filipinima gdje je njegov boravak bio ispunjen snažnim emocijama i kulminirao misom u Manili s rekordnih šest milijuna vjernika pred kojima je osudio materijalizam i korupciju.

U ponedjeljak ujutro više desetaka tisuća osoba došlo je ispratiti Papu na putu za zračnu luku, a on je okupljenima poslao poljubac prije ukrcaja u zrakoplov koji će ga vratiti u Rim.

Sa 78 godina čini se da je Papa Franjo dobro podnio neumjeren ritam putovanja po provinciji i brojne susrete s vjernicima.

Argentinski papa dijeli s Filipincima jezik španjolskih kolonizatora koji su evangelizirali filipinski arhipelag od 16. stoljeća. Središnji događaj njegova putovanja bila je velika završna misa u nedjelju u parku Rizal u Manili koja je privukla najmanje šest milijuna osoba, po vlastima.

Po filipinskim vlastima, prethodni rekord za papinsko okupljanje u svijetu datira iz 1995., kad je Ivan Pavao II. okupio pet milijuna ljudi, također na Filipinima.

Papa je oduševio Filipince među kojima svaki četvrti živi s manje od 60 američkih centa na dan, osuđujući očitu nejednakost i korupciju.

Uputio je brojne apele u korist tradicionalne obitelji, osuđujući "relativizam", "podmukle prijetnje" i "konfuziju" oko braka i seksualnosti u zemlji sa 100 milijuna stanovnika od kojih je 80 posto gorljivih katolika. Kritika je to na mjere predsjednika Benigna Aquina koji je u ime kontrole rađanja među najsiromašnijim stanovništvom proslijedio parlamentu zakon koji dopušta distribuciju prezervativa te poduku o metodama obiteljskog planiranja u školama.

Stotine tisuća žena podvrgava se ilegalnim pobačajima svake godine na Filipinima, a brojne žene i muškarci žive zajedno bez vjenčanja dok je razvod zabranjen.

U subotu je Papa Franjo posjetio Tacloban i susreo se s preživjelima nakon tajfuna Haiyan (7300 mrtvih i nestalih u studenom 2013.) od kojih mnogi žive više od godinu dana poslije u posvemašnjoj bijedi.

Ranije je u Šri Lanki, većinom budističkoj zemlji sa sedam posto katolika, Papa Franjo pozvao je na dobru međuvjersku kohabitaciju te u potragu za istinom o pokoljima počinjenima tijekom 30-godišnjeg sukoba između vojske i tamilskih ustanika.

U Vatikanu uočavaju da se središte gravitacije svijeta pomaknulo prema Aziji, a puno pozornosti privlači Kina koja je u punoj ekspanziji. Papa je za boravka u Južnoj Koreji izrazio veliko poštovanje spram kineske "mudrosti" te izrazio spremnost da otputuje u Kinu ako komunističke vlasti koje ograničavaju prava katolika dopuste kleru da "vrši svoju dužnost".


H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 06:20