StoryEditor
Svijetkontra EU-a

Papa Frane podržao ukidanje patenata proizvođača cjepiva: Od covida je gori samo virus individualizma koji nas čini ravnodušnima prema tuđoj patnji

10. svibnja 2021. - 11:23

Papa Frane je dao snažan vjetar u jedra kampanji za suspenziju patenata na cjepiva protiv koronavirusa kako bi se povećala zaštita od bolesti i bolja opskrba cjepivom u krugovima svjetske sirotinje.

U video poruci koja je emitirana na koncertu Vax Live za promociju cijepljenja Papa je podržao univerzalni pristup cjepivu i privremenu suspenziju prava intelektualnog vlasništva njegovih proizvođača. Kampanji protiv koronavirusa rimski je biskup dodao i svoju osudu „virusa individualizma koji nas čini ravnodušnima prema patnji drugih".

"Soj ovoga virusa je zatvoreni nacionalizam koji sprječava internacionalizam cjepiva", rekao je Papa Frane tijekom velikog internetskog dobrotvornog koncerta koji je emitiran ovoga vikenda. "Internacionala" iz njegovih usta ipak nije vidno pokolebala kapital, i dalje posvećen isključivo vlastitom okrupnjavanju.

Papin potez je snažna kritika farmaceutskih korporacija i njihovih lobista koje sebično čuvaju prava na profit, proizvodnju i distribuciju cjepiva koja su razvile u svojim laboratorijima mahom uz pomoć javnog novca. Suprotstavljajući se ustupanju formula za proizvodnju vakcina siromašnim zemljama, one uglavnom tvrde da će s pravom na kopiranje njihova cjepiva bez mogućnosti sudske zaštite druge zemlje uništiti njegovu kvalitetu. Također se vade i da siromašni nemaju proizvodne resurse za njihova cjepiva.

Prijedlogu za odricanje od patenta prošli je tjedan snažnu potporu pružila administracija američkog predsjednika Joea Bidena, koja je objavila da podržava zemlje poput Indije i Južne Afrike u zahtjevima da industrija lijekova privremeno odustane od zaštite intelektualnog vlasništva na cjepiva.

"Ovo je globalna zdravstvena kriza, a izvanredne okolnosti pandemije zahtijevaju i izvanredne mjere", izjavila je Katherine Tai, američka ministrica trgovine. "Snažno vjerujemo u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u službi okončanja pandemije podupiremo odricanje od te zaštite za cjepiva protiv Covida-19."

Menadžeri farmaceutskih kuća žestoko se protive toj ideji. Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla tvrdi da taj potez ne bi ubrzao proizvodnju cjepiva, jer je glavni problem u siromašnim zemljama manjak pogona i kadrova za njegovu proizvodnju. Bourla je rekao i da je za Pfizerovo cjepivo potrebno 280 različitih komponenti iz 19 različitih zemalja, te da će se bez patentne zaštite nove tvrtke početi tući za iste sastojke, što bi moglo poremetiti dostupnost ovih dragocjenih sirovina. "Trenutno se gotovo svaki proizvedeni gram sirovine odmah otprema u naše proizvodne pogone i pouzdano pretvara u cjepiva koja se odmah isporučuju širom svijeta", elaborirao je Bourla.

Je li riječ o retorici kojom se pokušava zaštititi vlastiti monopol ili o  argumentaciji realnih problema? Teško je povjerovati da bi Joe Biden i rimski Papa javno podupirali ideju koja je toliko felerična za provedbu, kako to tvrde oni kojima pandemija predstavlja nepresušnu „zlatnu groznicu“.

image
AFP

Dosad su se i Velika Britanija i EU protivile odricanju od prava na patente u vezi s cjepivima, no predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je za vikend izjavio kako je  blok ipak spreman razgovarati o američkoj ponudi za obustavu patentne zaštite, nakon što ključni detalji koncepta postanu jasniji. "Spremni smo angažirati se oko ove teme čim se prijedlog konkretizira", rekao je Michel na summitu EU-a u Portugalu. Pohvalio se i da je EU dosad poslala više od 200 milijuna doza cjepiva zemljama izvan saveza, točno koliko je zadržala i za sebe. Ideja ukidanja patenata po Michelu nije kratkoročni „čarobni metak“ te je sve partnere u lancu proizvodnje i opskrbe pozvao da olakšaju izvoz doza.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da "patenti nisu prioritet" u operacionalizaciji ideje o boljoj dostupnosti cjepiva, a slično je ustvrdio i talijanski premijer Mario Draghi: kako privremena liberalizacija patenata ne garantira proizvodnju cjepiva. Čak je i njemačka kancelarka Angela Merkel pristupila listi kritičara Bidenove i Papine zamisli, te je na SAD prebacila glavni teret odgovornosti za bolju opskrbu svijeta cjepivom:

"Ne mislim da je odricanje od patenata rješenje za bolju dostupnost cjepiva što većem broju ljudi", poručila je Merkel. "Mislim da nam, umjesto toga, trebaju kreativnost i snaga inovacija proizvođača, a to, po meni, uključuje i patentnu zaštitu."

Prema vodećim EU političarima i birokratima, trebalo bi previše vremena da se osigura prijenos tehnologije potrebne za izgradnju postrojenja za cjepivo i za obuku radne snage. Čak i da pogoni za proizvodnju cjepiva ponegdje i postoje, tvrde, treba najmanje godina dana da tvornica započne s proizvodnjom cjepiva po tuđem receptu.

Kako se vidi iz raznih političkih elaboracija, mnogi imaju spreman problem za predloženo rješenje za zaustavljanje pandemije u siromašnim državama svijeta. Vlastitoga rješenja za sprečavanje globalnoga pomora, međutim, još uvijek nemaju.

image
Božo Radić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 16:09