StoryEditorOCM
Svijetinterventne mjere

Pametne države uvode besplatni javni prijevoz: nakon Njemačke, mukte vožnje vlakom pokreće i Španjolska. Kada ćemo i mi tako?

Piše D.K.
26. srpnja 2022. - 12:43

Suočene sa sve toplijim svijetom i sve skupljom cijenom energenata, pametne države uvode interventne mjere posve besplatnog prijevoza kako bi umanjile udar cijena na džepove građana i ujedno smanjile emisiju štetnih plinova iz automobilskih auspuha.

Španjolska je tako postala posljednja europska država koja dominantni dio svoje mreže željezničkog prijevoza proglašava posve besplatnim: svi će se regionalnim i prigradskim vlakovima tamo od rujna voziti mukte. Vladin program nastoji promovirati putovanje željeznicom kao sigurnije, pouzdanije, udobnije, ekonomičnije i održivije prijevozno sredstvo od privatnog automobila.

image

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Javier Soriano/Afp

Korisnici prigradskih željeznica u okolici Madrida i Barcelone čine čak 80 posto svih lokalnih putnika u Španjolskoj, te su i najveći dobitnici ovog programa. Vladine subvencije od lipnja obuhvatile su i sve druge vrste lokalnoga prijevoza, te su u gradskom javnom prijevozu na razini države i cijene ostaloga prijevoza, poput autobusa i tramvaja, pale za više od 30 posto, a ponegdje ih regionalne vlade dodatno nadopunjavaju popustima i do 60 posto, kao naprimjer u Kataloniji.

image

Karta od 9 eura pokriva sav javni prijevoz u Njemačkoj osim brzog vlaka

Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp

Španjolski plan slijedi njemački model ultra niskih troškova javnoga prometovanja koji je početkom ljeta za čitavu zemlju i sve savezne države usvojen u Berlinu. Njemačke propusnice od 9 eura mjesečno i neograničen broj vožnji pokrivaju sve usluge javnoga prijevoza u ovoj zemlji, s izuzetkom usluga brzog vlaka. Do polovice srpnja Nijemcima je prodano više od 30 milijuna mjesečnih karata po 9 eura, a subvencioniranje ovih troškova državu ukupno košta više od 3 milijarde eura.

image

Metro u Hamburgu; za 9 eura mjesečno možete obići cijelu zemlju

Julian Weber/Dpa Picture-alliance Via Afp

Španjolska će se zasad ponudom posve besplatnih vožnji ograničiti na usluge regionalne i prigradske željeznice, no i tako se itekako može bez ijednog eura troška putovati čitavom Španjolskom. Uz nešto sporiji tempo, no ni izbliza onakav koji je godinama standard u čitavome HŽ-u.

Uz to što su odgovor na sve veće troškove energije, besplatne karte streme i ublažiti stres španjolskih kućanstava s nižim i srednjim prihodima. Socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza je odlučila i da ljudima koji zarađuju manje od 14.000 eura godišnje pokloni jednokratnu isplatu nepovratne pomoći od 200 eura, dok je istodobno povećala poreze bankama i energetskim tvrtkama, najvećim profiterima aktualne krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 21:06