StoryEditor
Svijetubijena na terenu

Palestinski čelnik tvrdi da je Izrael odgovoran za ubojstvo poznate novinarke Al Jazeere: i televizijska kuća optužuje izraelske snage da su joj hladnokrvno pucali u glavu

Piše Hina
12. svibnja 2022. - 12:40

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u četvrtak da su izraelske vlasti "u potpunosti odgovorne" za ubojstvo novinarke Al Jazeere, Širin Abu Akleh.

"Odbijamo zajedničku istragu s izraelskim okupacijskim vlastima jer su one počinile zločin i ne vjerujemo im", rekao je Abas tijekom službene komemoracije za Abu Akleh u Ramali.

Dodao je da će se palestinske vlasti obratiti "odmah Međunarodnom kaznenom sudu kako bi se ušlo u trag počiniteljima".

Izrael je rekao da pokreće istragu kako bi pokušao utvrditi tko ju je ubio, tvrdeći da je palestinski naoružani napadač možda ispalio smrtonosni hitac tijekom sukoba u Dženinu.

Širin Abu Akleh je među najpoznatijim novinarima panarapske televizije Al Jazeere, a ustrijeljena je u srijedu ujutro dok je izvještavala o raciji izraelske vojske u sektoru okupirane Zapadne obale.

Pritom je ranjen drugi reporter, Ali Samodi.

Al Jazeera je optužila izraelske snaga da su "hotimice" i "hladnokrvno" ubile novinarsku zvijezdu, koja je pogođena metkom u glavu.

Međutim, izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je ona "vjerojatno" ubijena hicima koje su ispalili palestinski borci u sukobu u logoru Dženin gdje su se proteklih tjedana intenzivirale racije i nasilje se pojačalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 09:07