StoryEditorOCM
Svijetprijelomni trenutak

Ovo sve mijenja: Washington donio odluku koje se plaši sve od početka rata u Ukrajini. Kako će Rusi odgovoriti?

11. rujna 2024. - 14:43

Američki predsjednik Joe Biden navijestio je da će Washington uskoro ukinuti ograničenja Ukrajini za korištenje američkih i britanskih projektila dugog dometa protiv Rusije. Reuters je još prošlog tjedna najavio da bi SAD mogao Ukrajini osigurati dozvolu za djelovanje zapadnim dugodometnim oružjem po ruskom teritoriju.

Na pitanje hoće li SAD ukinuti ograničenja na korištenje oružja dugog dometa u ratu protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden izjavio je jučer da "njegova administracija trenutno rješava to pitanje".

Ova odluka Washingtona mogla bi posve promijeniti tijek rata u Ukrajini, ali i dovesti do velike eskalacije u odnosima Zapada i NATO saveza s Putinovom državom. Dosad se zapadne rakete dugog dometa u rusko-ukrajinskom ratu koristilo s jasno nametnutim ograničenjima, upravo zbog zabrinutosti da bi takvi napadi mogli potaknuti odmazdu Moskve koja bi uvukla NATO države u rat ili izazvala nuklearni sukob.

image

Dalekometni britanski Storm Shadow/Scalp projektil

Ben Stansall/Afp

Ako se u Washingtonu uskoro odobri korištenje raketa dugog dometa unutar Rusije, to bi ispunilo opetovane zahtjeve Ukrajine da im se odriješe ruke za punu obranu. Kijev već dugo vremena tvrdi kako su ih takve restrikcije ostavile vezanim u borbi protiv ruske invazije. Rusija još nije službeno komentirala mogućnost takve odluke, no Putin je odavno rekao kako bi takva akcija Zapada mogla dovesti do "vrlo ozbiljnih problema".

Američki državni tajnik Antony Blinken i njegov britanski kolega, ministar vanjskih poslova David Lammy, upravo su zbog ove teme danas iz Londona doputovali u Kijev, kako bi sve raspravili s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Blinken je prije puta rekao da žele izravno od ukrajinskog vodstva čuti o njihovim ciljevima kako bi razmotrili što se može učiniti da se podrže njihove ratne potrebe.

Još tijekom boravka u Londonu Blinken je javno optužio Iran za isporuku samonavođenih balističkih projektila kratkog dometa Rusiji, nagovješćujući kako baš ta odluka Teherana predstavlja značajnu eskalaciju, radikalizira odnose Zapada s Moskvom i zapravo tjera Washington na razmišljanje o ukidanju limita za korištenje dalekometnih raketa. Iranski projektili pojačat će ruski arsenal, aludirao je Blinken, omogućujući Moskvi da pogodi ukrajinske gradove blizu ruskih granica i još dublje u ukrajinskom teritoriju.

image

Joe Biden dugo se kolebao, no Iran je bio detonator promjene

Drew Angerer/Afp

"Isporuka iranskih raketa Rusiji nije prijetnja samo Ukrajini i ukrajinskom narodu, već cijeloj Europi", poručio je Blinken.

Iran je u više navrata posve opovrgnuo isporuku takvog samonavođenog oružja Putinovoj Rusiji.

Mogućnost korištenja oružja dugog dometa protiv ciljeva na ruskom tlu omogućila bi Kijevu da adekvatno parira Moskvi u njihovu korištenju smrtonosnih kliznih bombi, koje su se posljednjih mjeseci pokazale iznimno razornima za ukrajinske snage. Klizne bombe Rusi najčešće lansiraju iz aviona koji polijeću iz zračnih baza duboko unutar ruskog teritorija, a one potom brišu sa zemlje sve fortifikacije i objekte na crtama obrane.

Ukrajina želi recipročno pravo da lansere takvih naprava napadne i uništi tamo odakle napadaju, ali trenutno to ne može učiniti koristeći američke oružane sustave jer su na snazi postavljene im restrikcije. Još otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022. SAD oklijeva isporučiti ili odobriti upotrebu oružja koje bi moglo pogoditi ciljeve duboko u Rusiji, sve iz straha da bi time sukob eskalirao do nemogućnosti kontrole.

image

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u Kijev

Mark Schiefelbein/Afp

Britanija se već dulje vrijeme zalagala za ukidanje zabrana ispaljivanja svojih dalekometnih raketa Storm Shadow na Rusku Federaciju, no nisu mogli ništa samostalno napraviti jer se ti projektili u Ukrajini koriste u tandemu s nekim američkim sustavima. Bidenova administracija dosad nije davala dopuštenje da se njihova tehnologija koristi unutar ruskog teritorija.

Američki dužnosnici tvrdili su i da rakete Storm Shadow nemaju dovoljan domet da pogode ruske klizne bombardere, koji su u Kijevu detektirani kao jedna od najpoželjnijih meta. Storm Shadowsi bili su dosad vrlo učinkoviti u zaustavljanju ruskog napredovanja unutar okupirane Ukrajine, uključujući i poluotok Krim, a ukrajinski politički dužnosnici tvrdili su kako bi ih ubuduće mogli koristiti i za prekidanje ruskih linija opskrbe.

image

Lansiranje 

Us Army/Afp

I drugi zapadni saveznici Ukrajine izrazili su zabrinutost zbog nedavne isporuke iranskih projektila dugog dometa Ruskoj Federaciji. Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za vanjske poslove, rekao je da će taj potez vjerojatno pojačati rusku terorizirajuću kampanju bombardiranja ukrajinskih civila.

Takvo što naići će na snažan odgovor EU-a, najavio je Stano.

Sve to je očito snažna diplomatska uvertira u prijelomnu odluku na razini Bijele kuće i cijelog NATO-a da se Kijevu omogući puna sloboda djelovanja po ruskim ciljevima zapadnim dalekometnim oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 14:43