StoryEditorOCM
Svijetsvi su složni

‘Ovo što se dogodilo u Dagestanu je nezamislivo. Nema sumnje, to nije bio Vladimir Putin‘

Piše Marijan Brala/JL
30. lipnja 2023. - 15:11

- Nema sumnje da je ruski predsjednik Vladimir Putin koristio dvojnika kada se pojavio u Dagestanu i to samo nekoliko dana nakon oružane pobune Wagner grupe - rekao je jedan stručnjak za Newsweek, prenosi Jutarnji list.

Nakon što su wagnerovci prekinuli vojnu pobunu i svoj ‘marš na Moskvu‘ u subotu, Putin se pojavio pred ushićenim mnoštvom u južnoj ruskoj republici Dagestanu zbog, kako su poručili iz Kremlja, ‘posjeta u kojem se raspravljalo o turizmu u regiji‘.

Nakon što su snimke Putinova posjeta Dagestanu osvanule na internetu, ponovno su krenule glasine da je ruski predsjednik koristio dvojnika. U snimkama koje su u četvrtak kružili internetom, Putin se rukuje s oduševljenom masom, a onda u jednom trenutku i ljubi djevojčicu u glavu dok pozira za fotografiju uz ruskog čelnika.

image

Vladimir Putin u Dagestanu

Gavriil Grigorov/Afp

Osim zapadnih novinara i istaknuti ruski nacionalistički vojni blogeri poput Igora Girkina sumnjaju da je riječ o ‘pravom Putinu‘.

- Nema sumnje da to nije bio Vladimir Putin. Pogledajte samo izrazito odstupanje od njegovih uobičajenih obrazaca - kaže Matthew Wyman, predavač na britanskom Sveučilištu Keele, inače specijaliziran za Rusiju.

- Potpuno je nezamislivo da bi se Putin pojavio među toliko nepoznatih ljudi i to samo nekoliko dana nakon što je Wagner pokušao izvršiti puč u Moskvi - smatra Wyman.

Wyman je ukazao i na značajne razlike u Putinovom ponašanju u prijašnjim pojavljivanjima u javnosti.

- On se jednostavno ne ponaša tako. To je čovjek koji ne pokazuje emocije. Vrlo je oprezan i jako pazi tko mu može prići - dodao je Wyman.

Slično razmišlja i Marina Miron, postdoktorandica na Odsjeku za ratne studije na King‘s Collegeu u Londonu.

- Poznato je da Putin nikoga ne pušta blizu sebe, pogotovo od pandemije COVIDA-19, a ovdje ga vidimo kako snima selfije s običnim ljudima. Također, njegove kretnje su potpuno drugačije od načina na koji inače hoda - zaključuje Miron, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:16