StoryEditorOCM
Svijetna dvije stolice

Ovo se neće svidjeti Putinu: Orban dopustio prelet hrvatskih helikoptera za Ukrajinu; ‘Nije to jedini takav slučaj‘

Piše HINA
15. travnja 2023. - 12:28

Američki obavještajni dokumenti pokazuju da Mađarska potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor, unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere, objavio je Jutarnji list.

Portal Politico došao je u posjed 50 stranica dokumenata na kojima se, između ostalog, analizira i uloga Mađarske u ukrajinskom ratu te se posredno spominje i Hrvatska. Dokumenti otkrivaju kako je s Mađarskom možda sklopljen tajni dogovor da saveznicima potajno dopusti korištenje zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci.

Politico tvrdi da se u dokumentima spominje plan da ukrajinski piloti s helikopterima, koje je Hrvatska donirala Ukrajini, iz Hrvatske u Ukrajinu prelete kroz mađarski zračni prostor. Navodi se da je navedeni plan u suprotnosti s medijskim izvješćima koja kazuju na to da će helikopteri biti prebačeni kopnenim ili zračnim putem preko Poljske. 

Zasad nema službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini, a neslužbene informacije Jutarnjeg lista od prije nekoliko tjedana ukazuju na to da je transport helikoptera počeo te da su prva tri otišla iz Hrvatske.

image
Olivier Matthys/Afp

Informacija da se mađarske vlasti tajno dogovaraju s NATO-om o ustupanju zračnog prostora za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci težak je udarac mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je javno uvijek odbijao bilo kakvu mogućnost da se mađarski teritorij, što uključuje i zračni prostor, koristi za transport oružja Ukrajini. Upravo zato je kolona od 12 šlepera s hrvatskim topovima i streljivom namijenjenim Ukrajini u kolovozu prošle godine snimljena kod graničnog prijelaza Macelj jer su prema Ukrajini morali putovati preko Austrije i Slovačke, umjesto preko Mađarske.

U međuvremenu je, čini se, ipak postignut tajni dogovor s Orbanom o korištenju mađarskog teritorija. Ova informacija u javnost je izašla u trenutku kada je počela žestoka diplomatska ofenziva SAD-a protiv Orbana, koja uključuje i sankcije protiv Mađarske, čiji premijer i dalje odbija pristati na ulazak Švedske u NATO te je i dalje u bliskim odnosima s Vladimirom Putinom.

Objavom ovih informacija Orbana se želi prokazati kao dvoličnu osobu koja javno govori jedno, a u stvarnosti radi nešto sasvim drugo. Stoga mnogi politički komentatori javno procjenjuju da je SAD ove dokumente namjerno pustio u javnost kako bi se Washington obračunao sa saveznicima s kojima nije u dobrim odnosima. A Mađarska je sigurno jedan od njih, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 12:50