StoryEditorOCM
SvijetŽIVE IH KUHALI

Ovo nije štivo za osjetljive: čovjekova mašta, kada su metode mučenja u pitanju, oduvijek je bila razmahana - pogledajte posebno surove načine mrcvarenja kroz povijest

Piše PSD
18. prosinca 2021. - 18:26
”Zavareni bik” – šuplji mesingani kip u prirodnoj veličini u koji bi se ubacivao osuđenik, a onda bi se ispodnaložila vatra  Wikimedia Commons

Baš kao i bilo koja druga čovjekova djelatnost koja ovisi o tehnologiji, tako se i mučenje razvijalo kroz stoljeća. Pročitajte koje su bile neke od najsurovijih metoda u povijesti – piše National Geographic.

Obično se smatra se da je u srednjem veku, s izumom brojnih naprava, došlo do zaprepašćujuće razine brutalnosti. Jedna od metoda mučenja i izvršenja smrtne kazne, na primjer, bilo je kuhanje živog čovjeka u kotlu punom vode ili ulja.

Izvođeno je najčešće od 12. do 16. stoljeća, korišteno je u Aziji i Europi, i to obično javno, na trgovima. Na primjer, zabilježeno je da je jedan student skuhan 22. kolovoza 1556. godine na Trgu Navona u centru Rima jer je odbijao prihvatiti crkvene dogme.

Dva i pol decenija ranije, kralj Engleske Henrik VIII. ozakonio je kuhanje ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 10:42