StoryEditorOCM
Svijetmmf intervenirao

Ovo ludilo svijet još nije vidio: Banka Engleske se odlučuje na printanje novih 65 milijardi funti u jeku najveće inflacije u 40 godina. Ekonomisti su u šoku

Piše marin prvan
29. rujna 2022. - 20:01

Banka Engleske izvršila je hitnu akciju u srijedu kako bi izbjegla kolaps u britanskom mirovinskom sektoru, pokrenuvši program kupnje obveznica vrijedan 65 milijardi funti kako bi zaustavila krizu na tržištima državnog duga. Pritom je upozorila na "rizik za financijsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva" izazvanog smanjenjem poreza i planom zaduživanja ministra financija Kwasija Kwartenga prošlog tjedna.

Taj je potez uslijedio nakon što je Međunarodni monetarni fond pozvao vladu Ujedinjenog Kraljevstva da "preispita" nefinancirana smanjenja poreza za koja kaže da mogu potaknuti inflaciju i vjerojatno povećati ekonomsku nejednakost.

"S obzirom na povećane inflacijske pritiske u mnogim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, ne preporučujemo velike i neciljane fiskalne pakete u ovom trenutku, jer je važno da fiskalna politika ne djeluje u suprotnosti s monetarnom politikom", stoji u priopćenju MMF-a.. 

Vlada premijerke Liz Truss u petak je predstavila paket smanjenja poreza vrijedan 45 milijardi funti u nastojanju da potakne gospodarski rast. To kopiranje neoliberalnih alata kojima se služio Trussin uzor Margaret Thatcher uključuje smanjenje poreza za osobe s najvećim prihodima, pri čemu je njihova porezna stopa pala na 40 posto s 45 posto, uz smanjenje od jedan posto za osobe s najnižim porezom na dohodak. Također je otkazan planirani porast poreza na dobit s 19 posto na 25 posto i ukinuta su pravila koja ograničavaju bonuse bankara.

image
Johnny Eggitt/Afp

Ovaj fiskalni plan, koji uključuje godišnju gornju cjenovnu granicu od 2500 funti na račune za energiju kućanstava, zahtijeva 72 milijarde funti dodatnog državnog zaduživanja u sljedećih šest mjeseci. Ali plan nije bio popraćen rezovima potrošnje, pa čak ni neovisnom procjenom troškova, što je izazvalo zabrinutost da bi to povećalo državni dug i pridonijelo inflaciji koja se već kreće blizu 40-godišnjeg maksimuma od 9,9 posto, piše Time.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kaže da će 23. studenog iznijeti detaljniji fiskalni plan i neovisnu analizu Ureda za proračunsku odgovornost. "Proračun od 23. studenog predstavljat će ranu priliku za vladu Ujedinjenog Kraljevstva da razmotri načine pružanja ciljanije potpore i preispita porezne mjere, posebno one koje pogoduju osobama s visokim primanjima", rekao je MMF.

Unatoč potencijalnom tržišnom krahu, financijski tajnik ministarstva financija Andrew Griffith rekao je da će se vlada držati svoje strategije: "Mislimo da su to pravi planovi jer ti planovi čine naše gospodarstvo konkurentnim", rekao je. Sama premijerka je danas potvrdila planirana smanjenja poreza i rekla da su potrebna kako bi se pomoglo rastu britanskog gospodarstva.

"Važno je da je Ujedinjeno Kraljevstvo na prstima, povlačimo sve poluge koje možemo da potaknemo gospodarski rast", rekla je Truss za BBC Radio Kent. "Ovdje se radi o tome da ljudi idu u zimu bez brige o ultra visokim računima za gorivo. Bilo je jednostavno nesavjesno da smo dopustili da se to dogodi."

Središnja banka je obećala kupovati dugoročne obveznice po stopi do 5 milijardi funti dnevno sljedećih 13 radnih dana. Mnogi ekonomisti su upozorili da bi takvo ubrizgavanje milijardi funti novog novca u gospodarstvo moglo potaknuti inflaciju. "Ovaj će potez biti inflacijski u vrijeme već visoke inflacije", rekao je Daniel Mahoney, glavni ekonomist u Handelsbankenu.

Banka Engleske je također poručila da je spremna podići kamatne stope "koliko god je potrebno" kako bi obuzdala inflaciju. No, sljedeći zakazani sastanak banke je tek u studenom, a dosadašnji nedostatak djelovanja je doprinio snažnom funte koja je još uvijek je u padu i to 20 posto u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana. Ministarstvo financija okrivilo je "značajnu volatilnost" na "globalnim financijskim tržištima", piše Financial Times.

Previranja već imaju posljedice u stvarnom svijetu, s britanskim hipotekarnim zajmodavcima koji su povukli stotine ponuda s tržišta zbog očekivanja da će Banka Engleske oštro povećati kamatne stope kako bi ublažila inflacijski utjecaj nedavnog pada funte.  Funta je samo od petka pala četiri posto zbog zabrinutosti ulagača oko vladine politike, koja također uključuje posuđivanje milijardi kako bi se domovi i tvrtke zaštitili od skokovitog rasta cijena energije.

Banka je naglasila da ne nastoji smanjiti dugoročne troškove zaduživanja države. Umjesto toga samo želi kupiti vrijeme kako bi spriječila začarani krug u kojem mirovinski fondovi moraju odmah prodati svoja sredstva kako bi zadovoljili zahtjeve svojih vjerovnika za gotovinom, što bi ih zasigurno gurnulo u opasnost od nesolventnosti.

"Jutros sam se u jednom trenutku zabrinuo da je ovo početak kraja", rekao je viši bankar sa sjedištem u Londonu. “To nije bio baš Lehmann trenutak iz 2008.,  ali približilo se.”

Ministarstvo financija je u srijedu pokušalo umiriti tržišta rekavši vladinim odjelima da identificiraju uštede na učinkovitosti, naglašavajući da će morati živjeti unutar vrlo strogih ograničenja potrošnje, već postavljenih do 2025. Chris Philp, glavni tajnik Ministarstva financija, sugerirao je u srijedu navečer da cilja na velike uštede tako što neće povećati mirovine i naknade u skladu s inflacijom sljedećeg travnja. "Razmotrit će se na normalan način", rekao je Pestonu za ITV.

U lipnju je bivši kancelar Rishi Sunak bio obećao da će mirovine sljedeće godine biti povećane za oko 10 posto, u skladu s inflacijom ove jeseni. Vlada je tada obećala “trostruki lokot”, gdje mirovine rastu u skladu s onim što god je veće od: prosječnih primanja, 2,5 posto ili inflacije. Insajderi Ministarstva financija inzistirali su na tome da Philp ne mijenja vladinu politiku.

Nakon intervencije središnje banke, čelnik laburista Sir Keir Starmer pozvao je na opoziv parlamenta i Kwartenga da odustane od svojih planova. No, neki konzervativni zastupnici vjeruju da je Kwartengov ugled ukaljan kaosom u proteklih nekoliko dana i da ne može opstati kao ministar, dok neki tvrde da premijerka Liz Truss mora promijeniti kurs. Kwartengovi saveznici rekli su da on neće podnijeti ostavku, dok je jedan insajder iz vlade rekao o Trussu: "Ona snažno nije raspoložena za popuštanje i želi to izdržati.”

Truss i Kwarteng nisu javno rekli ništa u srijedu. Ali gnjev torijevaca raste, a neki upozoravaju da će se Truss suočiti s pobunom oko ključnih zakona, uključujući vjerojatno nacrt zakona o financiranju za donošenje novog paketa, kada se zastupnici vrate u Donji dom u listopadu. Simon Hoare, torijevski zastupnik je tweetao: “Ovo nisu okolnosti izvan kontrole Vlade/Ministarstva financija. Tamo su nastali. Ovo nesposobno ludilo se ne može nastaviti.”

Banka Engleske je poduzela hitnu mjeru nakon što je Kwartengov fiskalni paket prošlog tjedna doveo do rekordnog pada funte u odnosu na američki dolar, na 1,0373 dolara, zbog zabrinutosti ulagača zbog vladine politike, koja također uključuje posuđivanje milijardi kako bi se domovi i tvrtke zaštitili od skokovitog rasta cijena energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 14:36