StoryEditorOCM
SvijetPREBJEG NA RUBU

Ovo je ruski vojnik Pavel Filatijev, snimljen je u čekaonici u blizini pariške zračne luke. Pobjegao je od Putina i traži azil, a ovo je njegova priča...

Piše S.Pg.
2. rujna 2022. - 17:37
Ruski vojnik Pavel Filatijev, snimljen u čekaonici za tražitelje azila u blizini pariške zračne luke 29. kolovoza, dan nakon dolaska u FrancuskuAFP

Pavel Filatijev (34) napisao je knjigu u kojoj opisuje kako su ruski vojnici bili toliko loše pripremljeni kada su ih poslali u invaziju na Ukrajinu, da ni sam nije znao da je njegova jedinica ušla u susjednu zemlju sve dok se nije probudio uz zvuk topničke paljbe.

Za New York Times kaže da je bio padobranac, a upravo je zatražio politički azil u Francuskoj nakon što je tamo stigao prošlog vikenda. Neki su ga na Zapadu pozdravili kao heroja, dok njegovu knjigu protivnici Kremlja ističu kao realan prikaz onoga što je on nazvao "užasnim ratom", a ne "specijalnom vojnom opercijom".

S druge strane, Filatijev je izrod i izdajica u svojoj rodnoj Rusiji, barem među zagovornicima rata koji uopće znaju za njega, budući da su ruski protivnici invazije agresivno cenzurirani.

Nepouzdan p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:34