StoryEditorOCM
SvijetSTRAH I TREPET

Putinova životna priča: kao dječak ubijao je štakore i živio u bijedi. Djed mu je bio Staljinov kuhar, a život obilježen poslom špijuna. Voli demonstrirati mačistički imidž, a koristi botoks i filere

23. veljače 2022. - 15:23

Kako razmišlja ruski predsjednik Vladimir Putin, prema kojemu su trenutno uperene oči cijeloga svijeta govori i anegdota  iz djetinjstva koju je ispričao u svojoj biografiji 'Iz prve ruke'.

- U podrumu su bili štakori. Moji prijatelji i ja natjeravali smo ih palicama. Jednom sam pronašao divovskog štakora i počeo sam ga naganjati sve dok ga nisam stjerao u kut. Više nije imao kamo pobjeći. Onda se naglo uzdignuo na stražnje noge i krenuo na mene. To se dogodilo potpuno neočekivano i na trenutak sam se šokirao. On je preokrenuo situaciju i sada je počeo mene naganjati! Skakao je po stepenicama za mnom, ali ja sam bio za tren brži i pred nosom sam mu zalupio vrata – ispričao je Putin priznavši da iz ovog neugodnog iskustva izvukao nekoliko pouka.

Najbitnija je pouka – kada si stjeran u škripac, ne dopusti da te strah paralizira, neka postane izvor tvoje hrabrosti.

image
Dmitriy Astakhov/AFP

Kad je 1999. izabran za predsjedničkog kandidata, bio je čovjek s vrlo malo upravljačkog iskustva. Činio se savršen u očima tadašnjih oligarha koji su od bezličnog čovjeka željeli stvoriti novog predsjednika po svojim mjerilima. Vođi se klicalo, a on je paralelno potpuno pokoravao ruske medije te u začetku zgazio krhke mehanizme demokracije. U sljedećim godinama uklonio je sve i svakoga tko mu se našao na putu.

Protivnici su ušutkani ili su završavali u progonstvu ili pod crnom zemljom. Uspio je stvoriti kult ličnosti u Rusiji neviđen još od Staljinovog vremena, a za njega je na predsjedničkim izborima 2018. godine glasalo čak 76 posto birača.

image
 Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina
Sputnik via AFP

Teško odrastanje

Iako su se javljale i neke druge žene tvrdeći da su mu majke, poput Vere Putine, koja je uvjeravala da mu je otac bio ruski mehaničar Platon Privalov, s kojim je zanijela dok je bio oženjen drugom ženom, prema službenoj biografiji Putin je sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice, a djetinjstvo je proveo u ondašnjem Lenjingradu, odnosno sadašnjem Petrogradu. U biografiji je naveo kako je njegov djed Spiridon bio Lenjinov i Staljinov osobni kuhar, kao i da su mu oboje roditelja umrli od raka: majka 1998., a otac 1999. godine. Njegovi roditelji vjenčali su se vrlo mladi kao 17-godišnjaci, a njihov život bio je puko preživljavanje. Putin je odrastao u bijedi, a dvoje njegove braće: Viktor i Albert su umrli dok su bili bebe. Putinovi su živjeli na petom katu oronule zgrade, u stanu koji su dijelili s još dvije obitelji. Koristili su zajedničku kuhinju i toalet, a kupaonicu nisu imali.

Na lenjingradskim ulicama Putin se rano naučio tući, a parola mu je bila 'ako vidiš da nema izlaza, udri prvi'. Trenirao je džudo i karate te postao i nositelj crnog pojasa u tim sportovima. Njegova biografkinja Masha Gessen tvrdi da je odrastanje u opustošenom okruženju kao što je tada bio Lenjingrad, Putina učinilo nasilnikom. U filmu o Putinu jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva ispričao je da su odrasli u „zlobnom, gladnom, osiromašenom mjestu".

image
Maxim Marmur/AFP

Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji prije nekoliko godina opisuju Putina na početku njegove karijere kao "savjesnog i discipliniranog" obavještajca. I danas, kako je sam kazao, iz sentimentalnih razloga brižno čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a.

Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, od 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala. U Kremlju se okružio brojnim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, je ostao moćna agencija s ogromnim utjecajem. Bivši KGB-ovac je uspješno stvorio privid zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, crkve, vjere i obitelji. Nakon incidenta s Pussy Riot odobrio je zakon o zaštiti osjećaja vjernika zbog kojeg pod istragom možete završiti ako vjerniku nepriličnom majicom pokvarite raspoloženje.

Zabranio je javno spominjanje homoseksualnosti i gay parade, a podržao i dekriminalizaciju  obiteljskog nasilja, pa tko izmlati junački ženu ili obratno supruga muža, plati samo novčanu kazna.

image
i u ribolovu pokazuje mišiće 
Dmitry Astakhov/AFP

Među prioritetima u životu mu je i demonstriranje mačističkog imidža, fotografiranje sa zvjerima i skidanje do pojasa u sibirskoj divljini. I na ribolovu pozira golog torza. Druži se s „Noćnim vukovima“, izvan Rusije nepopularnoj bajkerskoj družini koja po susjednim zemljama širi Putinove političke ideje. Grozi se bora i starenje, a svjetski kirurzi na njegovom licu primjećuju estetske zahvate kao i korištenje botoksa i filera.

Ništa ne radi bez pomno osmišljenog plana. 

I posljednjih dana, dok su se fotografije Putina koji održava sastanke na kojima se raspravlja o ukrajinskoj krizi prenosile diljem svijeta, njegovanje imidža bilo je pomno osmišljeno. Ponekad se to može primijetiti u detaljima, a ponekad bode oči kao bijeli masivan stol za kojim sjedi ekstremno udaljen od sugovornika koji mu nisu po volji.

Ljubavni život Vladimira Putina, totalna je misterija i nitko ne zna je li u braku i koliko djece ima. Ruski mediji ne funkcioniraju kao oni u ostatku svijeta i privatan života predsjednika strogo je pod embargom. Jedina žena koju je javnost znala kao suprugu Vladimira Putina bila je Ljudmila nekadašnja stjuardesa, s kojom je bio u braku 30 godina. Zajedno su dobili dvije kćeri, Mariju i Katarinu. 

Ljudmila Putina nestala je iz života ruskog vođe 2014. godine, a poslije toga više nije viđena u javnosti. Dugo se spekulira o njegovoj  vezi sa zlatnom olimpijkom, ruskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom kao i o tome da s njom ima najmanje troje djece. Otkako je povezuju s Putinom još od 2008., Alinu nazivaju prvom ljubavnicom Rusije.

image
Bivša supruga Ljudmila Putina 
Olivier Hoslet/AFP

Nakon što se prestala baviti gimnastikom, Alina je postala članica parlamenta u Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija. Ruski opozicijski lider Aleksej Navalni je 2013. tvrdio da su se Putin i Alina vjenčali. Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. viđeni su kako nose vjenčano prstenje, a Putin ju je odabrao da na ceremoniji otvaranja nosi baklju.

image
Alina Kabajeva 
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Putin sa Alinom Kabajevom 
Sergei Chirikov/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 01:25