StoryEditorOCM
Svijetbez presedana

Ovakav prizor na bojišnici još nije zabilježen: ‘Ruski vojnik molećivo pogledava u dron i prati upute...‘

Piše Vijesti SD
15. lipnja 2023. - 08:10

Wall Street Journal objavio je nevjerojatnu snimku s bojišnice kod Bakhmuta na kojoj se vidi kako se ruski vojnik predao ukrajinskom dronu.

Novinari WSJ-a intervjuirali su 19. svibnja vojnika koji se nalazi u istražnom zatvoru u regiji Harkiv, a vojnik je govorio u prisustvu zatvorskog čuvara. WSJ također je objavio snimke dronom koju je načinila postrojba ukrajinske 92. mehanizirane brigade na kojoj se vidio kako se odvijao čin predaje. Videozapis montiran je uz glazbu, a vijest prenosi CNN koji ističe da nije imao uvid u neobrađeni videozapis.

Na snimci se vidi ruski vojnik kako bježi od ukrajinskih jurišnih dronova u rovovima na bojišnici Bahmuta. Vojnik se u jednom trenutku zaustavlja i gestikulira rukama prema dronu.

Ukrajinski pilot drona rekao je za WSJ da je odlučio poštedjeti život vojniku jer se sažalio nad njim, prenosi Jutarnji list. 

- Unatoč tomu što mi je neprijatelj, bilo mi ga je žao, rekao je.

Jurij Fedorenko, zapovjednik divizije jurišnih bespilotnih letjelica ‘Ahil‘ 92. brigade, potvrdio je predaju ruskog vojnika dronu.

- Kada je shvatio da će umrijeti, bacio je oružje u stranu, podigao ruke i rekao da se više neće boriti. U to vrijeme imali smo spreman helikopter s eksplozivom da ga likvidiramo. No, obzirom da je neprijatelj bacio oružje i rukama signalizirao predaju, odlučili smo izdati zapovijed da se preda, rekao je Fedorenko.

Pilot je ispustio poruku vojniku u kojoj je pisalo da slijedi dron ako se želi predati, piše WSJ.

Snimka dalje prati vojnika koji slijedi dron, pritom izbjegavajući paljbu minobacača. Po dolasku na ukrajinski položaj vojnik je pao na koljena i skinuo kacigu i pancirni prsluk.

Ukrajinske snage su ga privele, ukrcale u vozilo Humvee, a kasnije je odveden u istražni zatvor u regiji Harkov.

- Ovo je vjerojatno slučaj bez presedana, koordiniranim radom brigade i komponente izviđanja u zraku uspjeli smo zarobiti okupatora, rekao je ukrajinski zapovjednik Jurij Fedorenko.

Prema WSJ-u, uhvaćen je ruski vojnik i bivši šef zatvora koji je radio kao menadžer trgovine s alkoholnim pićima kada je unovačen u rujnu prošle godine.

Prije nego što su ga poslali u Bahmut, obavljao je stražarske dužnosti i izgradio utvrđene položaje u Luhansku, izvijestio je Wall Street Journal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:35