StoryEditorOCM
Svijetzanimljiva figura

Ovaj tihi čovjek je ukrajinski seks simbol, influencer i pravnik koji je ‘izuzetno vrijedan i posvećen predsjedniku‘

Piše A.Vl./ JL
10. ožujka 2023. - 21:41

U više od godinu dana, koliko traje rat u Ukrajini, Volodimir Zelenski je od neiskusnog populističkog političara izrastao u političku ikonu. Bez obzira na ishod ruske invazije Zelenski (45) će vrlo vjerojatno ući u povijest kao nacionalni heroj.

Preko noći se našao u središtu međunarodne pozornosti, ali isto se dogodilo i njegovoj pratnji - savjetnicima, najvišim dužnosnicima, pa čak i tjelohraniteljima. Među njima je i Maksim Donec, šef predsjedničkog osiguranja koji zasigurno nije očekivao popularnost, piše Newsweek.

Donec je u predsjednikovoj pratnji još od 2019. godine, nakon pobjede Zelenskog na izborima. Pratio je ukrajinskog predsjednika dok je na ulicama Kijeva u prvim danima ruske invazije objavljivao prkosne videozapise.

Bio je uz Zelenskog i dok je ovaj posjećivao gradove u okolici Kijeva u kojima su otkriveni teški ratni zločini nakon povlačenja ruskih snaga u proljeće 2022. godine. Možemo ga naći na fotografijama uz Zelenskog u borbenim zonama poput Harkiva, Hersona i Bahmuta.

Uvijek prisutni Donec bio je uključen u mjere sigurnosti prilikom posjeta stranih čelnika Kijevu. Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Zelenskog, u prosincu je komentirao posjet Borisa Johnsona, tadašnjeg britanskog premijera, koji je u Kijevu bio u travnju 2022.

- Na kraju sastanka Johnson je rekao da bi želio prošetati. Zelenski se okrenuo šefu osiguranja i rekao mu da bi gospodin Johnson želio prošetati Kijevom. Šef osiguranja je odgovorio: Pa neka gospodin Johnson šeta, otkrio je Jermak.

Julija Mendel, bivša glasnogovornica Zelenskog, rekla je za NewsWeek da je šef predsjednikova osiguranja ‘potpuno posvećen svom poslu, da je izuzetno vrijedan i posvećen predsjedniku‘.

- Ne možete baš puno toga znati o njemu i tjelohraniteljima, a ako i znate, onda to ne smijete reći, rekla je.

Ukrajinci vole Doneca. Na TikToku postoji kanal posvećen njemu koji je lajkalo 6,2 korisnika, a prati ga više od 286.000 ljudi.

Malo se zna o šefu osiguranja Zelenskog, koji je neočekivano postao i seks simbol, a nedavno su za njega prilikom posjeta SAD-u mislili da je dvojnik Zelenskog.

image
Genya Savilov/Afp

Portal New Voice of Ukraine objavio je da Donec ima 44 godina i da je porijeklom iz Krivog Riha, grada u kojemu je Zelenski odrastao. Diplomirao je na Ekonomskom institutu Krivi Rih pri Nacionalnom sveučilištu Vadim Getman.

Bjeloruski list Naša Niva piše da Donec ima suprugu Nataliju i sina Matveja, a prije nego što je počeo raditi u uredu predsjednika bio je tjelohranitelj Igora Kolomojskog, za kojega se tvrdi da je, kao vlasnik medijskog carstva, značajno pomogao Zelenskom da ostvari izbornu pobjedu 2019. godine.

Imenovanje Doneca šefom osiguranja predsjednika kod nekih je izazvalo zabrinutost da je Zelenski bio preblizak s Kolomojskim.

image
Str/ Afp

Donec navodno ima i diplomu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Kijevu, a nedavno je obranio diplomski rad.

- On promatra cijeli svijet oko predsjednika, sve što se događa. On zna svakoga, zna što će se dogoditi, svaki sljedeći korak. Predsjednik je vrlo fleksibilan, često želi mijenjati planove. To je za Doneca uvijek izazov. On se zna nositi s tim, a to pokazuje da je doista predan i veliki profesionalac.

Prema riječima Simona Newtona, bivšeg britanskog časnika koji je radio na osiguranju američke naftne tvrtke i japanske vlade u Iraku, uvijek prisutna opasnost u Ukrajini zahtijeva od Doneca i njegovog tima veliku prilagodljivost.

- Kamo god da idu, prijeti opasnost. Ako niste fleksibilni i snalažljivi, teško da možete zadovoljiti na tom poslu. Čak i najveći profesionalci ne mogu predvidjeti sve situacije. Putovanje morate unaprijed isplanirati, koristiti uvijek drugačije rute, kretati uvijek u različito vrijeme, ne zadržavati se predugo na nekim mjestima... Ima tu malo sreće i dobrog rasuđivanja, pojasnio je.

Ističe da je popularnost sastavni dio takvog posla.

- To je izvan vaše moći. ne možete spriječiti ljude da vas fotografiraju, da pišu o vama. To je u današnje vrijeme pojačano zbog društvenih mreža. To ide uz posao, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 16:21