StoryEditorOCM
Svijetbotox na tračnicama

Otkriveno što sve ima Putinov blindirani vlak: od hamama do respiratora i kozmetičkih uređaja za pomlađivanje

6. srpnja 2023. - 18:25

Otkad su zaratili s Ukrajinom, ruski predsjednik Vladimir Putin dodatno je čuvan, a njegova putovanja čak i po Rusiji, svedena su na najmanju moguću mjeru. Iznimno rijetko koristi zrakoplov i najčešće se vozi posebno opremljenim oklopnim vlakom. Njime čak odlazi i do svojih velebnih vila u predgrađu. Do tri Putinove vile koje se nalaze u Sočiju, Novom Ogarjovu i Valdaju, u tajnosti su sagrađene željezničke tračnice kako bi odmah mogao sići iz vlaka ravno na odredište.

Vlak izvana izgleda kao i većina drugih ruskih putničkih vlakova, ali kad god krene, zbog njega se mijenjaju svi vozni redovi jer ima apsolutni prioritet. Iznutra je luksuzno uređen, zaštićen je od prisluškivanja, ima sobu za sastanke, ured, spavaću sobu, bar,  medicinske uređaje te niz sadržaja kao da je riječ o wellness centru. Istraživački portal Dossier Center, koji financira ruski tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek Rusije, a sada jedan od njezinih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsjednika, otkriva kako luksuzni Putinov vlak ima čak i hamam – tursku parnu kupelj, te kozmetički vagon sa aparatima za pomlađivanje kao i teretanu.

Po potrebi kozmetička soba se pretvara u medicinsku jer ima kompletnu opremu za hitno spašavanje života: od respiratora do defibrilatora.

Dossier Center navodi kako vagon ima i uređaj Space B. Braun koji omogućuje mjerenje i davanje točne doze lijeka pacijentu te monitor Infinity M540 koji prati puls, tlak, temperaturu i druge parametre tijekom anestezije... U cijelom vlaku telefoni i internetske usluge potpuno su zaštićeni od bilo kakvog prisluškivanja posebnim hardverom za šifriranje. 

Oklopni vlak koštao je ruski proračun najmanje 6,8 milijardi rubalja što je oko 70 milijuna eura. Doznao je to Dossier centar koji je surađujući s CNN-om, te njemačkim medijima Süddeutsche Zeitung, WDR-om i NDR-om došao do tisuće dokumenata i računa tvrtke Cirkon Service koja servisira oklopni vlak. Trenutno Cirkon gradi vagon s multimedijskim centrom te vagon za sport i rekreaciju. 

Televizori u vlaku predstavljali su u početku problem, navodi se u izvješću. Signal bi se gubio tijekom prolaska kroz tunele ili ispod mostova. Kako bi se to popravilo, stvoren je poseban sustav koji preuzima signal prije nego što se prenese na zaslon, tako da Putin ne mora čekati.

Tretmani za pomlađivanje 

U kozmetičkoj sobi nalaze se suvremeni aparati za postupke protiv starenja među kojima i oni za drenažu i lifting. Tretmanom radiofrekvencije se kontrolirano dubinski zagrijava koža elektrodama što dovodi do poboljšanja metabolizma stanica, cirkulacije, povećanja mišićnog tonusa i elastičnosti tkiva te aktivacije fibroblasta i stvaranja novog kolagena. Postiže se pomlađivanje i zatezanje opuštene kože, uklanja sivilo i umor te smanjuju bore.

U teretani, ističe Dossier, nema šipki, ali ima klupa za vježbe trbušnjaka, sprava za hiperekstenziju, utezi... Predsjednička sigurnosna služba također je posebnu pozornost posvetila spravama za vježbanje bedrenih mišića.

Kako bi zadovoljio potrebe sigurnosnog osoblja, kao i mogućih dužnosnika Kremlja i privatnih gostiju, vlak ima ukupno 22 vagona, no obično se ne koriste svi u isto vrijeme. Najčešće se na jedno putovanje veže desetak vagona.

Kad je Putin u Moskvi, vlak obično stoji u zaštićenom dijelu željezničke stanice Kalančjovskaja u središtu glavnog grada. Radi se o svojevrsnom VIP peronu ograđenom bodljikavom žicom koji je pod nadzorom sigurnosnih kamera.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 06:19