StoryEditorOCM
Svijetu mariupolju

Otkriveno o čemu je Putin u automobilu razgovarao sa zamjenikom ruskog premijera

Piše Hina, Laura Vidović/JL
19. ožujka 2023. - 19:11

Nakon iznenadnog posjeta Vladimira Putina koji je helikopterom sletio u Mariupolj i zatim se u autu vozio ulicama razrušenog grada, na društvenim mrežama su objavljeni videozapisi njegovog obilaska grada, prenosi The Guardian.

Max Seddon, šef moskovskog dopisništva Financial Timesa, objavio je snimke koje su emitirane na ruskim državnim televizijama.

U jednoj od njih, Putin se vozi u crnom džipu, a u pratnji mu je potpredsjednik ruske vlade Marat Kusnulin.

Kusnulin govori da će Rusija ponovno izgraditi grad te tvrdi da će obnova iznimno oštećenog gradskog središta – koje je desetkovano ruskim granatiranjem – biti završena do kraja godine.

‘Zločinci se uvijek vraćaju na mjesto zločina‘

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje 22 tisuće od pola milijuna civilnog stanovništva Mariupolja poginulo u opsadi ruskih snaga.

"Zločinci se uvijek vraćaju na mjesto zločina... Ubojica tisuća obitelja u Mairupolju došao je diviti se ruševinama grada i grobnicama. Cinizam i izostanak grižnje savjesti", napisao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Putin je obišao Mariupolj razoren bombardiranima, pod okriljem noći, "poput tata", rekao je ukrajinski ministar obrane.

Prvo je to učinio zato što je to sigurno. Drugo, noću može naglasiti ono što mu je važno, održati grad potpuno uništen, a onih nekoliko preživjelih stanovnika držati daleko od indiskretnih pogleda", napisao je na Twitteru.

Mariupolj, koji je u svibnju 2022. pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije pošto nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu, piše Jutarnji list. 

Putin je helikopterom stigao u Mariupolj čime je došao najbliže prvim linijama sukoba od početka rata koji je pokrenuo 24. veljače 2022. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višetjednih borbi. Organizacija za sigurnost i suradnju i Europu (OESS) priopćila je da je rusko bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izolira ruskog čelnika.

Prema podacima Kijeva, Mariupolj je uništen 90 posto, a u ruskim bombardiranjima poginulo je najmanje 20.000 ljudi. Europska unija nazvala je opsadu toga graa "velikim ratnim zločinom".

Posjet je uslijedio nakon što je Putin u subotu nenajavljeno otputovao na Krim u povodu obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka.

Gradsko vijeće Mariupolja, koje djeluje na teritoriju pod ukrajinskim vlastima, osudilo je dolazak "međunarodnog ratnog zločinca".

Noću je došao vjerojatno zato "da ne vidi na svjetlu dana grad koji je ubio svojim "oslobađanjem", poručilo je Vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 12:03