StoryEditorOCM
Svijetneugodna pitanja

Otkriveni razlozi zbog kojih Putin prvi puta u posljednjih deset godina neće izaći pred sedmu silu, čak ni onu rusku

Piše PSD
15. prosinca 2022. - 17:55

Ruski predsjednik Vladimir Putin ove godine neće održati veliku konferenciju za novinare. Budući da je treći put izabran za predsjednika, ovakav način obraćanja novinarima prakticirao je deset godina zaredom.

Prema Dmitriju Peskovu, predsjednikovom tajniku za tisak, ove godine neće biti velike konferencije Vladimira Putina, ali Kremlj vjeruje da će šef države razgovarati s novinarima "tijekom svog putovanja u inozemstvo".

Neki izvori nagađaju da je razlog otkazivanja press konferencije Putinovo oklijevanje da odgovori na neugodna pitanja o porazima i gubicima u Ukrajini, utjecaju zapadnih sankcija na gospodarstvo te zemlje, ali i strah od mogućeg napada Kijeva neposredno prije njegovoga susreta s medijima, piše Sofija Samohina za BBC.

image

Putin u žaru uvjeravanja svekolike ruske javnosti

AFP

Prvi put je takozvana velika press konferencija Vladimira Putina održana 2001. godine, a nakon njegova povratka u Kremlj 2012. održavaju se svake godine u prosincu. Sve su dugo trajale, u prosjeku oko četiri sata, i izazvale su veliku pozornost.

Odluka o otkazivanju godišnje tiskovne konferencije ruskog predsjednika ranije ovog tjedna donesena je doslovno u posljednji trenutak, navodi novinar Pjotr Kozlov u članku u Moscow Timesu. Autor se poziva na šest neimenovanih dužnosnika Kremlja. Prema njegovim riječima, konferencija za novinare bila je u pripremi, ali Putin ju je osobno otkazao "u zadnji trenutak".

Vladar svih tema

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio da Putinova velika konferencija za novinare neće biti održana u godini kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Kremlj strahuje da bi Kijev mogao pokrenuti veliki napad uoči događaja, navodi se u članku u Moscow Timesu.

"Nitko ne može dati stopostotno jamstvo da se takav napad neće dogoditi. Predsjednik je za to znao i to je bio jak argument protiv održavanja konferencije za novinare, rekao je dužnosnik Kremlja za Moscow Times pod uvjetom anonimnosti.

Osim povlačenja iz Hersona, južnog regionalnog glavnog grada Ukrajine, jedinog kojeg je Rusija zauzela od početka invazije, Rusija se nedavno suočila s eksplozijom na strateškim aerodromima duboko u zemlji, piše Moscow Times.

Autor članka odluku o otkazivanju press konferencije naziva rijetkim znakom da događaji na bojnom polju izravno utječu na donošenje političkih odluka u Moskvi.

image

U žaru nabrajanja

AFP

Kap koja je prelila čašu za predsjednika bio je nedostatak čvrstih jamstava i povjerenja da će tajne službe uspjeti zaustaviti svaki novi pokušaj sabotaže barem prije konferencije za novinare, piše autor teksta. Analitičari Američkog instituta za proučavanje rata (ISV) objavili su slične zaključke.

Putin je otkazao godišnju tiskovnu konferenciju kako bi vjerojatno izbjegao odgovore na pitanja o ruskim vojnim neuspjesima u Ukrajini, prema Dnevnom pregledu ISV.

Kakve su bile prethodne medijske konferencije? Trajale su dugo, satima. Putin je uvijek nastojao pokazati svoje poznavanje ekonomskih i društvenih pitanja - koristio je mnogo brojki i statistika na temelju kojih je trebao prikazati da je situacija u zemlji bolja nego što se čini.

Svatko griješi, pa i Putin

Mediji su objavili materijale koji analiziraju pogreške koje je napravio Putin. S jedne strane, na konferencijama za novinare postavljana su pitanja o temama koje su vrlo važne za rusko društvo.

S druge strane, Putin je rijetko davao suvisle i precizne odgovore. Na tiskovnoj konferenciji 2020. postavljeno mu je pitanje o kaznenom postupku protiv novinara Ivana Safronova, koji je tada uhićen pod optužbom za izdaju.

Safronov je ove godine osuđen na 22 godine zatvorske kolonije strogog režima. Putin je tada tvrdio da se Safronovu ne sudi za novinarske aktivnosti i da je slučaj povezan "s dugim razdobljem njegova rada kao pomoćnika ili savjetnika Rogozina". Istovremeno, prije uhićenja, Safronov je radio u državnoj korporaciji samo dva mjeseca i tamo nije imao pristup državnim tajnama. Zbog toga je sutradan predsjednikove riječi morao komentirati Peskov koji je rekao da je informaciju za predsjednika "donijela istraga".

image

Ne može zaustaviti Reuters, ali može ruske medije

AFP

Još jedan karakterističan primjer je pitanje istrage internetskog izdanja "Važnih priča" (koje je prepoznato kao nepoželjna organizacija u Rusiji i "strani agent") u vezi s bivšim zetom predsjednika Kirilla Šamalova. U članku se navodi da je Šamalov postao milijarder kupnjom 3,8 posto udjela u najvećoj ruskoj petrokemijskoj tvrtki Sibur, navodno za simboličnih 100 dolara.

Na tiskovnoj konferenciji 2020. Putin je istragu nazvao "nečitljivom kompilacijom". I ne, nema ništa čudno u tome što bi Šamalov mogao dobiti paket dionica u kompaniji Sibur za 100 dolara, rekao je tada ruski predsjednik. Dodao je da su američki State Department i njihove obavještajne agencije naručile istragu, a svrha objave bila je osveta i pokušaj utjecaja na unutarnji politički život Rusije.

‘cijela situacija stavljena je na pauzu‘

Na sličan način Putin je odgovorio na pitanje o značajnoj istrazi internetskih izdanja Bellingcat, The Insider (obje su u Rusiji proglašene nepoželjnim organizacijama i "stranim agentima"), njemačkog tjednika Spiegel i američke TV mreže CNN o navodnom trovanju oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog te da su za to navodno odgovorni pripadnici ruske tajne policije, odnosno FSB-a.

Ovakve Putinove izjave, posebice posljednjih godina, čine njegove press konferencije sve manje smislenim. Tome su doprinijela i pitanja pojedinih novinara kojima su pokušavali privući Putinovu pažnju, poput "Hajde da pijemo!", "Dajte mi otrov", "Hajde da se vjenčamo". Mogla su se čuti i ovakva pitanja: "kakav robot nedostaje u Kremlju", "kako opisati ovaj život, bez prostakluka", "što će predsjednik poželjeti od Djeda Mraza".

image

Godišnja konferencija 2016. godine

Natalia Kolesnikova/AFP

Ove godine Putin se još nije obratio Saveznoj skupštini. Njegov tajnik nije mogao odgovoriti u ponedjeljak na pitanje hoće li se obratiti prije kraja godine.

Politolog Mihail Vinogradov kaže da odgoda velike konferencije za novinare i neizvjesnost oko obraćanja skupštini pojačavaju "osjećaj da je cijela situacija stavljena na pauzu. Stidljivo se pojavila u listopadu, a počela rasti u studenom. Unatoč tome što se, čini se, toliko toga događalo", smatra.

Prošle jeseni Rusija je najavila aneksiju četiri ukrajinske regije, mobilizirala rezerviste i doživjela niz bolnih poraza na fronti.

"Ne može se reći da se ništa ne događa u državi. Toliko se toga događa da u mjesec može stati puno više nego u bilo kojoj drugoj godini", slaže se politolog Abas Galamov.

ruska publika više mu nije inspirativna

Prema njegovim riječima, "Putin još uvijek može govoriti o nekim konkretnim stvarima u okviru dnevnih događaja, ali ne može govoriti o perspektivi zemlje u cjelini, o dugoročnim ciljevima i o strategiji".

Međutim, politologinja Tatjana Stanovaja vidi razlog otkazivanja događaja u činjenici da Putin nema što reći, već zato što on to ne želi učiniti.

"Što više snage i energije Putin troši na ‘globalne‘ teme, to manje ima želju trošiti ih na ‘sitnice‘ poput izravnih telefonskih linija (odgovaranja na pozive građana) ili konferencija za tisak", napisala je ta stručnjakinja na Telegramu.

image

Spekulira se da se Putin boji pitanja o ratu u Ukrajini i sankcijama, ali i napada i diverzija

AFP

Prema njezinim riječima, ruski predsjednik ima "psihološku nevoljkost izvještavati, odgovarati na dosadna i rutinska pitanja, gubiti vrijeme na pripreme ili se pretvarati da je dobar tata. Što se strane publike tiče, može reći što god misli da je primjereno – naći će razlog, ali ne vidi smisao komuniciranja s domaćom publikom. To prepušta onima koji su mu podređeni...", smatra Stanovaja, piše BBC.

Izostanak Putinova godišnjeg komuniciranja s novinarima dobitak je manje - više za sve. Za medijsku publiku koja ga neće morati slušati puna četiri sata, za kritičnije kolege site propagande s najvišeg mjesta bez prava na repliku, a i samome Putinu to je srećom postalo naporno. Žaliti mogu samo "novinarske" ulizice s dodvorničkim pitanjima i ovisni Putinovi obožavatelji. A njih, osobito one prve, i ne treba žaliti.

image

Putin na konferenciji 23. prosinca 2021., dva mjeseca prije nego što je započeo napad na Ukrajinu

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 17:40