StoryEditorOCM
SvijetDETALJNA ISTRAGA

Otkriveni novi propusti u osiguranju prije pucnjave na Donalda Trumpa: dvojica policajaca otišli su sa svojih položaja

Piše A.Vl./JL
24. srpnja 2024. - 21:00

Svjedočenje šefa policije države Pennsylvanije na Capitol Hillu u utorak potaknulo je nagađanja o mjerama sigurnosti na Donalda Trumpa 13. srpnja koji je naprasno prekinuo napadač Thomas Matthew Crooks (20) ispalivši osam hitaca, od koji je jedan pogodio Trumpa, prenosi Jutarnji list.

Pukovnik Christopher Paris ispričao je na sjednici Odbora za domovinsku sigurnost da su dva lokalna policajca napustila svoje položaje kako bi potražili napadača, nedugo prije nego što je Crooks otvorio vatru s krova. Jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene na skupu u Butleru. Bivšem američkom predsjedniku metak je okrznuo uho.

Dvojica policajaca su bili smješteni kod prozora na drugom katu u zgradi u vlasništvu AGR Internationala, tvrtke koja se nalazi odmah pokraj izložbenog prostora na otvorenom.

Paris nije mogao sa sigurnošću tvrditi imaju li ti položaji jasan pogled prema krovu s kojeg je Crooks pucao, a koji je također dio kompleksa AGR-a.

- Da su policajci ostali na svojim položajima na prozoru s kojeg pogled puca na krov, zar ne bi imali Crooksa na nišanu dok se uspinjao na krov na poziciju za pucanje?, upitao je republikanski zastupnik Dan Bishop iz Sjeverne Karoline.

image

Pukovnik Christopher L. Paris iz Državne policije Pensilvanije

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

- Nisam spreman tvrditi tako nešto jer ne znam točan vremenski slijed događaja, rekao je Paris.

Ustvrdio je da su policajci krenuli tražiti Crooksa nakon što su ga uočili na tlu.

- U određenom trenutku su krenuli pretraživati, zajedno s drugim lokalnim policajcima, odmah nakon što su Crooksa identificirali kao sumnjivu osobu, rekao je.

Lokalni policajac ranije je rekao za CBS News da je snajperist uslikao napadača i da ga je vidio kroz daljinomjer.

U utorak je senator Chuck Grassley objavio video snimku koja prikazuje lokalne policajce kako raspravljaju o fotografijama Crooksa koje su bile distribuirane prije pucnjave.

Tijekom obilaska područja prije Trumpova skupa, šef policije Pennsylvanije pitao je Tajnu službu tko je odgovoran za osiguranje krova zgrade AGR-a i rečeno mu je da je odgovornost na lokalnoj policiji, rekao je Paris.

Kako je izvijestila KDKA-TV, policija okruga Butler rekla je Tajnoj službi da ne može biti odgovorna za osiguranje zgrade, ali Tajna služba nikada nije odgovorila na te poruke.

image

Sudionik demonstracija drži fotografiju Thomasa Matthew Crooksa

Jim Vondruska/Getty Images Via Afp

Paris se nije složio s procjenom donedavne šefice Tajne službe Kimberly Cheatle za zgradu AGR-a da je krov previše nakošen da bi bio siguran.

Cheatle, koja je u utorak podnijela ostavku, rekla je za ABC News da postoji ‘sigurnosni čimbenik koji bi se trebao uzeti u obzir ako bi nekoga htjeli poslati na ukošeni krov‘, piše Jutarnji list.

- Bi li nagib krova spriječio snajperista da ode gore, upitao je pukovnika Parisa predsjednik odbora, republikanski zastupnik Mark Green iz Tennesseeja.

- Ne vjerujem, odgovorio je Paris dodajući da mora paziti što govori i da ne može ugroziti istragu o pucnjavi.

- U tijeku je kompleksna i dinamična istraga. Svakim danom doznajemo sve više novih činjenica kako istraga napreduje, poručio je Paris.

- Što imate za reći onima koji tvrde da lokalna policija nije uspjela pružiti odgovarajući razinu sigurnost na skupu, upitao je republikanski zastupnik Anthony D‘Esposito iz New Yorka.

image

Reporter pokazuje zgradu s koje je atentator pucao na Donalda Trumpa

Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

- Na temelju svega što znam, deset dana nakon atentata, samo ću komentirati državnu policiju Pennsylvanije. I dok sjedim ovdje, vjerujem, na temelju svih informacija koje imam, da smo ispunili ili premašili naša očekivanja za taj događaj. Želim li reći da je događaj bio uspješan? Očito da nije - rekao je.

Policija države Pennsylvanije osigurala je 23 djelatnika na zahtjev Tajne službe i bila je zadužena za upravljanje povorkom automobila u kojoj je bio Trump s Tajnom službom. Drugi djelatnici policije Pennsylvanije bili su angažirani unutar osiguranog područja u Butleru. Dvojica vojnika bila su na ‘lutajućim dužnostima izvan zaštićenog područja‘, objasnio je.

Ravnatelj FBI-ja Christopher Wray sljedeći je dužnosnik koji će morati odgovarati na pitanja zastupnika zbog atentata na Trumpa. On bi trebao svjedočiti pred Odborom za pravosuđe u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:37