StoryEditorOCM
SvijetMAJKA I KĆI

‘Otišle su dvije plemenite duše, ovo je užasna tragedija‘: od Splićanki preminulih u Torontu opraštaju se prijatelji glazbenici, studenti...

22. listopada 2021. - 17:20

– Tuga, a koju drugu riječ upotrijebiti, kada u jednom danu preminu dvije plemenite duše, i to majka i kćerka. Kćerka Sara koja je prekjučer od posljedica srčanog udara izgubila svoj mladi život, a saznavši tu pretužnu vijest, majka Loredana, isto od posljedica srčanog udara, istog momenta nas je ostavila. Loredana Lori Beroš Kun bila je jedna od najpoznatijih jugoslavenskih – hrvatskih pjesnikinja – tim je riječima započeo dirljivu objavu sarajevski kantautor Đani Hot opraštajući se na Facebooku od svoje velike splitske prijateljice, koju je obitelj, zajedno s kćeri, ispratila na njihovu posljednjem počivalištu u kanadskoj Mississaugi.

Predratne generacije splitske srednje škole CODKO "Natko Nodilo" u Teslinoj 10 sjećaju se Loredane, omiljene profesorice latinskog jezika, mirne, blage naravi, potpuno predane materiji koju je predavala. Bile su to godine kada su njezini tekstovi bili uglazbljivani i izvođeni na brojnim festivalima, pa tako i onom splitskom 1987., na čijoj je pozornici Josipa Lisac prvi put otpjevala njezine stihove "Nismo mi bez cilja" sa skladateljskim potpisom Nenada Vilovića. I danas jednu od njegovih najemitiranijih pjesama, uz "Ništa kontra Splita" u izvedbi Dina Dvornika.

– Nismo osvojili nijednu nagradu, ali je zato naša pjesma na idućem festivalu osvojila onu za najizvođeniju pjesmu s prethodnoga – prisjetio se Nenad Vilović suradnje s Loredanom.

I do splitskog je autora stigla tužna vijest o njezinu i kćerinu odlasku, prije negoli je na našim stranicama osvanula obavijest o njihovoj iznenadnoj smrti.

– Strašno je to što se dogodilo... Užasna tragedija – rekao nam je Nenad Vilović, koji se posljednjih godina nije puno viđao s prerano preminulom profesoricom i pjesnikinjom. Zna samo da je sestra nekadašnjega splitskoga gradonačelnika, lani preminulog Slobodana Beroša, u Kanadi doktorirala, da se bavila alternativnom medicinom i da je i tamo predavala na sveučilištu York.

image
Nenad Vilović
Joško Šupić/Cropix

Počivajte u miru, profesorice...

Na američkom internetskom servisu Reddit, od Loredane se ovih dana opraštaju i njezini kanadski studenti...

"Užasno. Slušala sam je na zadnjem semestru, grčku mitologiju. Bila je tako strastvena prema toj temi, vrlo draga i šarmantna na predavanjima. Moja sućut njezinoj obitelji, prijateljima i kolegama"; "Bila je izvrsna profesorica, vrlo strastvena, zaista sam tužna"; "O Bože, potpuno sam shrvan! Slušao sam njezina predavanja prije dvije godine, ponovno je zapalila moju strast prema mitologiji. Namjeravao sam je posjetiti nakon pandemije. Uvijek ću se sjećati njezine topline. Počivajte u miru, profesorice", samo su neke od tužnih objava Loredaninih studenata na Redditu.

image
Privatni album

Sarajlija Đani Hot ne želi da se zaboravi kako je Loredana Beroš Kun "uvrštena u brojne svjetske i antologiju književnika Amerike".

"Autorica je velikog broja knjiga poezije i znanstvenih knjiga. Po vokaciji je bila sveučilišni profesor (prof. dr.), a prije svega po ljudskosti – izuzetni antifašist, svjetska pjesnikinja i veliki borac za pravdu i humanost. Bila je moj veliki i odani prijatelj preko 30 godina. Upoznali smo se 1988., na festivalu 'Vaš šlager sezone' u Sarajevu, u društvu s našim prijateljem, publicistom Hajdarom Arifagićem. Od tada je naše prijateljstvo postalo iskreno i veliko. Ne mogu nikada zaboraviti naša druženja u Splitu i Sarajevu, kao i na brojnim festivalima zabavne glazbe", napisao je Đani Hot u svojemu oproštaju od prijateljice, koja mu je, u svojstvu autorice teksta i glazbe, posvetila pjesmu "Dobri stari prijatelju". Snimio ju je 2017. u jednom od sarajevskih studija, a tijekom ljeta iste godine s Loredanom u njezinu Splitu i videospot.

"Sretna je bila što smo jedno od naših zajedničkih djela, posvećeno našem prijateljstvu, ovjekovječili spotom, snimanjem u Splitu i tada tim povodom bili gosti u hrvatskim i BiH medijima. Sara je bila također umjetnica, po profesiji odvjetnica, voljela je pjevati, voljela je sve dobre ljude svijeta. Sjećam se u nekim našim razgovorima da mi je govorila kako voli slušati pjesmu 'Killing me softly'", sa suzom u oku prisjetio se Hot izražavajući iskrenu sućut obiteljima Beroš i Kun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 20:48