StoryEditorOCM
Svijetmađarski premijer

Orban pojasnio zašto je nosio kontroverzni šal: ‘Što vi zovete Velika Mađarska ja zovem povijesna Mađarska‘

Piše PSD
21. prosinca 2022. - 14:36

Mađarski premijer Viktor Orban održao je konferenciju za novinare u Budimpešti gdje je bila i ekipa N1 televizije. Njihova novinarka Jelena Bokun pitala je Viktora Orbana je li šal koji je nosio u studenom, a na kojem je bila prikazana karta velike Mađarske, bila provokacija.

- Tu nema ništa posebno. Ovo je zemlja stara 1.100 godina, okruženi smo povijesnim simbolima, započeo je Orban. 

- Gledam oko sebe sad, jer želim vam pokazati da to nije ništa posebno. Radi se o 1.100 godina staroj zemlji. Živimo danas okruženi povijesnim simbolima. Ako vidite nešto što vam smeta možete se buniti, jer neki simbol je star 200 godina. Ili ovdje (na zastavama, op.a.) možete vidjeti nešto što se koristilo u prošlom stoljeću. Zato što se mene tiče ja uvijek jasno razlikujem ono što vi zovete “Velika Mađarska” a ja zovem “povijesna Mađarska.”

Dakle, “Velika Mađarska” je intelektualni koncept o tome kako biti veći nego što jeste. Ali ja nisam dio te tradicije. Ja spadam u povijesnu tradiciju – Mađarska doista JEST bila takva, to je povijesna zemlja, kao što se i vidi na toj karti. Otiđite u mađarski parlament, nitko se nikad nije bunio zašto su takvi simboli tamo. Zato što je stara zemlja, to je dio povijesti, to održava naše nacionalno jedinstvo, itd. Stoga su povijesni simboli uobičajen dio naših života. To nije ništa posebno. Svakodnevna stvar”, zaključio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 13:15