StoryEditorOCM
Svijetne žuri mu se

Orban opet zavlači zapadne saveznike: Mađari odgodili ratifikaciju ulaska Švedske i Finske u NATO savez

Piše psd
25. studenog 2022. - 23:53

Iako se iz Budimpešte prije nekoliko tjedana najavljivalo kako bi Mađarska u svom parlametnu mogla tijekom prosinca glasati o ulasku Finske i Švedske u NATO, čini se kako se to neće dogoditi prije 2023. godine.

Naime, nakon sastanka premijera Višegradske skupine koji je održan u petak, mađarski premijer Viktor Orban govorio je i o temi ulaska Švedske i Finske u NATO. Između ostalog, prenosi klix.ba, Orban je izjavio kako se glasanje neće organizirati prije siječnja 2023. godine.

"Prema riječima Orbana, dvije zemlje nisu izgubile ni minutu zbog Mađarske. Od 30 članica NATO-a, njih 28 je već potpisalo sporazume. Osim Mađarske, samo još Turske nije ratificirala zahtjev za pristupanje Švedske i Finske", piše 24.hu.

O ovoj temi govorio je i premijer Poljske Mateusz Morawiecki, koji je također s Orbanom razgovarao o proširenju NATO-a.

"Obratio sam se Orbanu sa zahtjevom da se što prije ratifikuje mogućnost ulaska Finske i Švedske i NATO. Čuo sam obećanje da će na prvoj parlamentarnoj sjednici naredne godine doći do ove ratifikacije", rekao je Morawiecki.

Dok je Mađarska odredila početak 2023. godine kao period kada će se odlučivati o ulasku Švedske i Finske u NATO, turski uglednici i dalje nisu raspravljali o eventualnom datumu donošenja odluke.

Službena Ankara ranije je Švedskoj i Finskoj postavila uvjete koje trebaju ispuniti prije nego što se u turskom parlamentu ratificira njihov ulazak u NATO.

Uvjeti se prije svega odnose na izručenje osoba koje se povezuju sa djelovanjem PKK-a, koji se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom i čiji se pripadnici terete i za organizaciju nedavnog terorističkog napada u Istanbulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 23:56