StoryEditor
Svijetsastanak čelnika

Orban kaže da je ‘Nizozemac‘ odgovoran za zastoj na samitu EU-a, Plenković očekuje kompromis od ‘štedljivih zemalja‘

19. srpnja 2020. - 14:21
Francois Lenoir/AFP

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju nizozemskog kolegu Marka Ruttea za zastoj samita EU-a na kojem lideri već treći dan pokušavaju postići sporazum o planu gospodarskog oporavka Unije pogođene pandemijom koronavirusa.

"Ne znam iz kojeg osobnog razloga nizozemski premijer mrzi mene ili Mađarsku, ali preoštro napada", rekao je Orban novinarima. "Ne volim na nikoga svaljivati krivicu, ali Nizozemac je pravi krivac za cijeli nered."

Orban, desničarski nacionalist koji je nagomilao neviđene ovlasti od pobjede na izborima prije deset godina, već se godinama sukobljava s EU-om zbog onoga što mnogi vide kao udaljavanje od demokratskog upravljanja. 

Grupa bogatih i "štedljivih" sjevernih država predvođenih Nizozemskom blokiraju postizanje dogovora o planu gospodarskog oporavka u iznosu 750 milijardi eura.

Žele stroža pravila za korištenje sredstava, a najveća rasprava vodi se oko toga treba li se zemljama koje ne ispunjavaju demokratske standarde oduzeti novac. 

Mađarska, gdje je Orban zaoštrio pritisak na medije, akademike i civilno društvo zaprijetila je uoči samita u petak da će uložiti veto na prijedlog da se nacionalnim programima koji potkopavaju vladavinu prava blokria europski novac

'Ono što se događa je pomalo čudno'

"Ono što se događa je pomalo čudno jer postoji stopostotni sporazum o vladavini prava", rekao je Orban. "Ako netko nije spreman prihvatiti vladavinu prava, trebao bi odmah napustiti EU. Ne bi ih se trebalo novčano kažnjavati."

Dodao je da se "ti momci koji su naslijedili slobodu, vladavinu prava i demokraciju" nisu morali boriti protiv komunizma kao on i drugi u istočnoj Europi. 

Rutte nije još komentirao Orbanove izjave. No na konferenciji za medije 10. srpnja rekao je da ga "jako zabrinjavaju" zbivanja u Mađarskoj i Poljskoj. 

"Imamo načela vladavine prava i demokracije, Europa ne predstavlja samo tržište i valutu, nego i zajednicu vrijednosti", istaknuo je tada nizozemski premijer.

Plenković: Nadam se da ćemo doći do kompromisa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od "štedljivih zemalja" očekuje kompromis o europskom proračunu i planu za oporavak, no ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom.

"Nadamo se da će skupina štedljivih zemalja, koje imaju problem s ukupnim iznosom paketa pronaći način da dođemo do kompromisa i da se pronađe rješenje za pitanje upravljanja Instrumetnom EU sljedeće generacije i za pitanja vezivanja vladavne prava s trošenjem proračunskih sredstava", rekao je Plenković dolazeći na nastavak sastanka.

Europski čelnici u nedjelju, treći dan zaredom, pokušavaju dogovoriti paket vrijedan više o 1800 milijardi. Zahtjevi štedljive četvorke - Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske najveća su prepreka za postizanje dogovora.

Na stolu je sveobuhvatni paket težak preko 1800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.

No, postoje velike razlike u pogledu visine proračuna i instrumenta za oporavak te u pogledu upravljanja tim sredstvma, odnosno uvjetima za dobivanje pomoć i kontrole trošenja tih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 02:58