StoryEditorOCM
Svijetturci mu se osvetili

Oporba ‘potukla‘ Erdogana, uzeli su mu najvažnije gradove, on tuguje: ‘Pozabavit ćemo se nedostacima‘

Piše Hina
1. travnja 2024. - 07:56
TOPSHOT - Turkish President and leader of Justice and Development (AK) Party Recep Tayyip Erdogan delivers a speech after the Turkish local Municipal elections, at AK Party Headquarters in Ankara on April 1, 2024. Turkey‘s main opposition party on March 31 claimed victory in Istanbul and Ankara, with its rising political star emerging from local elections as a serious challenger to veteran President Recep Tayyip Erdogan. Erdogan, addressing supporters at his party‘s headquarters in Ankara, acknowledged a ”turning point” for his party and promised to respect the results. Partial results from across the nation of 85 million people showed major advances for the Republican People‘s Party (CHP) at the expense of Erdogan‘s Justice and Development Party (AKP) that has dominated politics for more than two decades. (Photo by Adem ALTAN/AFP)Adem Altan/Afp

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je rano u ponedjeljak da njegova vladajuća stranka nije postigla željeni rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku u nedjelju na lokalnim izborima diljem zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti općine u Istanbulu i Ankari koje je oporba osvojila 2019.

Obraćajući se pristašama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog svibnja i koji je iscrpio tursko gospodarstvo, sada završen.

 Aktualni oporbeni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske oporbene stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milijun glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, također iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu.

"Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njezinih šest milijuna stanovnika bez diskriminacije", obećao je. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:11