StoryEditorOCM
SvijetVia Acca Larentia

Ne jenjava bura oko šokantnog videa snimljenog u Rimu: ‘Zabranite neofašističke skupine!‘

Piše Vijesti SD
10. siječnja 2024. - 12:07

Talijanski oporbeni čelnici pozvali su desničarsku vladu Giorgie Meloni da zabrani neofašističke skupine nakon što se pojavio jezivi video stotine muškaraca kako fašistički pozdravljaju tijekom događaja u Rimu.

Mnoštvo se okupilo ispred bivšeg sjedišta Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u stranku Braća Italije, javlja Guardian. 

Godišnje okupljanje, na Via Acca Larentia u istočnom dijelu grada u nedjelju, obilježava 46. godišnjicu ubojstva trojice militanata iz mladeži sada već nepostojeće stranke.

Na videu, koji je široko podijeljen na internetu, muškarci stoje u redovima pozdravljajući ispruženih ruku i tri puta uzvikujući "prisutni". Militant tada uzvikuje "Za sve poginule suborce!" – tipičan poklič neofašista.

“Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924.”, napisala je Elly Schlein, čelnica Demokratske stranke lijevog centra, na društvenim mrežama. “Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke skupine moraju biti raspuštene, kao što je navedeno u ustavu.”

Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Azione, rekao je: "Ovo je neprihvatljiva sramota u europskoj demokraciji."

Neofašističke skupine kao što je MSI, koju je utemeljio Giorgio Almirante, ministar u Mussolinijevoj vladi, uspjele su zaobići zabranu korištenjem drugog imena i tvrdeći da su nove političke snage. Politički potomak MSI-ja, Braću Italije, osnovala je Meloni, koja je na vlast došla u listopadu 2022. Tijekom svoje izborne kampanje, Meloni je pokušala distancirati svoju stranku od njezinih neofašističkih korijena, rekavši da je prije nekoliko desetljeća poslala “fašizam u povijest”.

U ponedjeljak je Fabio Rampelli, političar Braće Italije, rekao da je stranka "svjetlosnim godinama daleko" od neofašističkog prikaza. Rekao je da, iako se Braća Italije nisu odrekla “sjećanja na tri dječaka barbarski ubijena prije 46 godina”, “ne sudjeluje u takvoj vrsti demonstracija”. "To nije naš stil, to nije naša filozofija", dodao je Rampelli.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji predvodi Melonijinu koalicijsku saveznicu, Forza Italia, rekao je da svako slavljenje diktature treba osuditi.

Lokalne i regionalne vlasti dopuštaju godišnju komemoraciju ubojstava u Acca Larentiji. Dvojicu članova omladinskog krila MSI-ja navodno su ubili osumnjičeni ljevičarski militanti 7. siječnja 1978. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:11