Svijetdogovor je postignut

Oni će voditi čelne europske institucije: Junckera će zamijeniti Njemica, članica tajnovite Bilderberg skupine, a Europsko vijeće preuzima čovjek kojeg je prošli tjedan porazila naša minisitrica

Piše Željko Trkanjec, Karla Juničić/Euractiv

Čelnici zemalja članica Europske unije na izvanrednom summitu u utorak nakon višesatnih pregovora postigli su dogovor o imenovanjima na ključne dužnosti u Europskoj uniji.

Za predsjednika Europskog vijeća izabran je Charles Michel.

Ursula von der Leyen predložena je za šeficu Europske komisije, Josep Borell će biti visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku, a Christine Lagarde na čelu Europske središnje banke.

Kako piše Euractiv,  Ursula von der Leyen je konzervativka, rođena i odrasla u Ixellesu u Bruxellesu, a govori njemački, engleski i francuski. Liječnica je koja se upustila u političke vode i ministrica je u njemačkim vladama od 2005. godine - kad je Angela Merkel postala kancelarkom. U trećem mandatu je postala ministrica obrane, prva u njemačkoj povijesti i na tom je položaju ostala i u ovoj vladi. No, situacija u Bundeswehru joj nije bila sklona: prvo su izbili skandali s njemačkim vojnicima koji su bliski radikalno desnoj ideologiji i to nisu krili, a zatim se pokazalo da je njemačka vojska tehnički izuzetno zapuštena: avioni ne lete, tenkovi ne voze, topovi na pucaju. A Donald Trump svako malo viče kako Njemačka ne izdvaja dovoljno novca za vojsku.

Njezine su veze s Europskom komisijom duge: njezin otac, Ernst Albrecht je bio generalni direktor u Komisiji nakon njezinog osnivanja 1958. godine. Po očevoj liniji vuče podrijetlo od uglednih poduzetnika, a muž Heiko von der Leyen je pripadnik plemićke obitelji koja se bavila trgovinom svilom.

U CDU je ušla 1990. godine, a aktivno se počela baviti tim poslom 1999. godine i ubrzo ušla u lokalna tijela vlasti u Hannoveru.

Spominjala se i kao moguća buduća glavna tajnica NATO-a.

Njezin se utjecaj širi i izvan njemačkih granica: redovit je gost summita u Davosu i član je upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). I članica je navodno tajnovite Bilderberg skupine.

Ursula von der Leyen je prva žena na čelu njemačkog ministarstva obrane i vrlo brzo je stekla velik ugled među vojnicima i časnicima.

Evo i životopisa novog predsjednika Europskog vijeća:

Charles Michel, kako prenosi Euractiv, dolazi iz političke obitelji: otac Louis Hortense Omer Charles Michel bio je belgijski ministar vanjskih poslova od 1999. do 2004. godine, a zatim europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć do 2009. godine. Sin je napravio korak dalje od oca i postao premijer belgijske vlade, što nije lako jer treba postići ravnovjesje između Valonaca i Flamanaca. Na čelo vlade došao je 2014. godine kao najmlađi belgijski premijer od 1845. godine.

Član je liberalne stranke Mouvement Réformateur. Njegovo je ime bio u igri od samog početka i čini se da ga liberali svakako žele vidjeti na jednoj od vodećih funkcija u EU. Interesantno je da je njegov glavni konkurent u stranci Didier Reynders, ministar vanjskih poslova koji je bio protukandidat Mariji Pejčinović-Burić za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe.

#EUROPSKA KOMISIJA# EUROPSKO VIJEćE