StoryEditorOCM
Svijetslavoj žižek

Jedan od najomiljenijih filozofa današnjice: ‘Zapad je zabrinutiji za rast cijena energenata nego za živote Ukrajinaca. A Zelenski upravo pohađa ubrzani tečaj o odnosu globalnog kapitalizma i demokracije‘

Piše psd
25. travnja 2022. - 17:32

Situaciju u Ukrajini, odnosno Rusiji, prokomentirao je i jedan od najpoznatijih filozofa i mislilaca današnjice, Slavoj Žižek. 

On je za Project Syndicate zaključio kako su "takozvani oligarsi u Rusiji i drugim bivšim komunističkim zemljama, buržoaski  pandan onoga što je Marx zvao lumpen-proletarijatom: nemisleća kohorta podložna političkoj manipulaciji jer njezini pripadnici nemaju klasnu svijest ni vlastiti revolucionarni potencijal. Međutim, za razliku od proletarijata, lumpen-buržoazija koja se u ovim zemljama javlja krajem 1980-ih, kontrolira kapital – i to mnogo kapitala – zahvaljujući divljoj 'privatizaciji' imovine u državnom vlasništvu".

Žižek također konstatira: "Tržišne vrijednosti takođe definiraju obrise ruskog rata u Ukrajini, čiji predsjednik Volodimir Zelenski upravo pohađa ubrzani tečaj o odnosu globalnog kapitalizma i demokracije. Od početka rata, Europa je Rusiji uplatila blizu 40 milijardi dolara u naknadama za naftu i plin. Zelenski je tim povodom primijetio da su zapadne zemlje zabrinutije za rast cijena energenata nego za živote Ukrajinaca. Kapitalističko tržište – koje pokreće i ruski ratni pogon – napustilo je Ukrajinu.

image
Genya Savilov

Ova krvava trgovina bila bi prekinuta kada bi vlade zapadnih zemalja organizirale izravnu opskrbu energentima. Isti pristup bi riješio i globalnu krizu hrane koju izaziva rat u Ukrajini. (Osim što su najveće svjetske izvoznice pšenice, Rusija i Ukrajina su i glavni izvori umjetnih gnojiva za Europu.) Paradoksalno, samo mjere koje podsjećaju na 'ratni komunizam' iz doba tek stvorenog Sovjetskog Saveza mogu spasiti Ukrajinu i sačuvati moć zapada. Konačno, Rusija je s Kinom u koordinaciji ne samo u geopolitičkom izazovu zapadu, već i u pokušaju da svrgne američki dolar i euro kao globalne valute.

Budući da je zapadna solidarnost ograničena ekonomskim interesima, Ukrajinci će shvatiti da njihova 'obrana Europe' nije dovoljna. Ukrajina također brani ruski narod od samodestruktivnosti njihovog predsjednika Vladimira Putina i njegove lumpen-buržoazije", tvrdi Žižek. 

Nadalje, Žižek dodaje kako "novi svjetski rat može biti izbjegnut kroz 'vrući mir', uz ogromne investicije u održavanje nove ravnoteže vojne moći".

"Fragilnost prilika ne proizlazi samo iz sukobljenih ekonomskih interesa, već i iz suprotstavljenih tumačenja stvarnosti, pri čemu puko utvrđivanje činjenica nije dovoljno. Dokazivanje neistinitosti ruskih tvrdnji promašuje poantu koju je iznio Aleksandar Dugin, Putinov dvorski filozof: 'U postmoderno doba svaka takozvana istina je stvar uvjerenja. Dakle, mi vjerujemo u ono što radimo, vjerujemo u ono što govorimo. I to je jedini način da se definira istina. Mi imamo našu posebnu rusku istinu koju vi morate prihvatiti“.

Vjera je, čini se, jača od znanja. Prema 'posebnoj ruskoj istini', ruski vojnici nisu za sobom ostavili leševe brutalno ubijenih civila u Buči i drugim ukrajinskim mjestima, već su zapadni propagandisti ta zvjerstva navodno inscenirali", zaključuje Žižek.

image
Genya Savilov


I dodaje:  "S obzirom na takve okolnosti, zapadni dužnosnici trebaju prestati predlagati sastanak Zelenskog s Putinom radi pregovora o mirovnom rješenju. To je beznadežan poduhvat. Svake eventualne pregovore morat će voditi birokrati niže razine. Putin i njegov najuži krug su kriminalci koji se moraju ignorirati koliko god je to moguće. Konačno, značajan dio ruskog stanovništva to svakako zna.

Korumpirani policajci u bivšoj Jugoslaviji bili su tema brojnih viceva. U jednom od njih, policajac se neočekivano vraća kući, sumnja da se ženin ljubavnik krije ispod kreveta i saginje se da provjeri. Zatim se uspravlja, gura svežanj novčanica u džep i kaže: 'Sve je u redu, nema nikoga!'.

U izvjesnom smislu, svi smo mi taj policajac koji prihvaća poniženje u zamjenu za neku dobit. U Rusiji, napaćeno stanovništvo kompenzirano je jeftinim patriotskim ponosom. A mi na zapadu prepuštamo tržištu da diktira domet naše posvećenosti ljudskim pravima u Ukrajini i ostatku svijeta", konatatira Žižek u tekstu kojega je objavio Project Syndicate.

image
Genya Savilov
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 01:22