StoryEditorOCM
SvijetPRVA DAMA UKRAJINE

Olena Zelenska zahvalila prvim damama svijeta na zbrinjavanju ukrajinske djece, a za svog supruga kaže: ‘Divim mu se svaki dan. Oduvijek je bio odlučan i smiren‘

Piše PSD
22. ožujka 2022. - 15:37

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika, zahvalila je Brigitte Macron i ostalim suprugama europskih čelnika što su odgovorile na njezine molbe za skrb za bolesnu ukrajinsku djecu.

Zelenska (44), koja se nije pojavljivala niti govorila u javnosti otkako je invazija počela prošlog mjeseca, također je rekla kako se divi "tihoj snazi" svog supruga Volodimira Zelenskog.

U pismu za "Le Parisien" s nepoznate lokacije u Ukrajini, Zelenska je rekla kako želi zahvaliti prvim damama Europe, a posebno gospođi Macron, za koju je rekla da joj je prijateljica i da su često u kontaktu. 

“Kada je Rusija napala Ukrajinu i mnogi naši ljudi počeli tražiti sigurnija mjesta, tražila sam podršku prvih dama svijeta”, napisala je Zelenska. “Mojem apelu je udovoljeno. To kako ste vi reagirale... to zaslužuje kolektivnu Nobelovu nagradu za mir... naša djeca nikada neće zaboraviti što ste učinile za nas.”

Zelenska, koja je svog supruga upoznala na sveučilištu u ukrajinskom gradu Krivoji Rih,  označena je kao druga meta nakon supruga na ruskom popisu za likvidaciju. Radi sigurnosti, ona komunicira s gospođom Macron putem screenshotova teksta koji se potom prosljeđuju preko prijatelja, navodi "Le Parisien".

Nakon intervencije gospođe Macron, francuski bolnički centri jučer su primili 20 ukrajinskih malih pacijenata oboljelih od leukemije, koji su se našli među tisućama izbjeglica koje je Francuska primila.

"Usudila bih se reći da moji odnosi s njom nisu samo topli, već i prijateljski", napisala je Zelenska. “Jedna od prvih poruka podrške koju sam dobila došla je od nje.”

Upitana o svom suprugu, Zelenska je rekla: “Volodimir mi pruža primjer, a ja sam njegov pouzdan partner i podrška. Danas je cijela Ukrajina ujedinjena i naša misija je ista."

“Divim li se ovom čovjeku? Svaki dan. Jesam li iznenađena? Ne. Volodimir je oduvijek bio takav. Odlučan i smiren. U vrijeme rata svi Ukrajinci, cijeli svijet, vidjeli su načeka kojima se vodi i osjetili snagu u njemu. Neće iznevjeriti interese Ukrajine.”

Žene igraju posebno veliku ulogu u borbi za Ukrajinu, rekla je. Govorila je o novoj rutini Ukrajinaca koji danonoćno provjeravaju jesu li njihove obitelji i prijatelji još živi.

“Dosad je od početka rata ubijeno 109 djece, 120 ranjeno, a rođeno je 4000 beba”, rekla je. Rusi sustavno napadaju i uništavaju bolnice kako bi ubijali žene, djecu i bolesnike, rekla je. Ima i poruku za majke ruskih vojnika: “Vaši sinovi ubijaju civile u Ukrajini, žene i djecu i obitelji. Došli su upravo to učiniti i sustavno izvršavaju naredbe svojih vođa... Došli su istrijebiti narod.”

image
AFP

Ona i njezin suprug ostaju smireni suočeni s ratom, rekla je Zelenska. “Ima i suza kada vidim naše žrtve, mrtvu djecu, obitelji strijeljane ili zakopane pod ruševinama vlastitih kuća. Ali, nema panike. Panika dolazi kada ne znate što učiniti. Savršeno znam što moramo učiniti. I ukrajinski narod također. Naš plan je zaštititi Ukrajince i pobijediti.”

Nakon što je radila kao scenaristica, uključujući i sudjelovanje u pisanju scenarija za "Slugu naroda", satiričnu seriju u kojoj je njezin suprug glumio ukrajinskog predsjednika, Zelenska je nevoljko postala javna osoba, pojavljujući se uz njega.

Od početka rata "mobilizirala" je 2,6 milijuna pratitelja na Instagramu. Macronovi i Zelenskijevi su se družili i ranije, ali dok nije izbio rat francuski čelnik zabrinjavao je Ukrajince svojim održavanjem posebnog odnosa s Vladimirom Putinom. Otkako je invazija počela, Macron je naredio isporuke oružja Ukrajini i dao je Zelenskom punu podršku, dok je s Putinom nastavio razgovarati dvaput tjedno pokušavajući pridonijeti prekidu rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 18:34