StoryEditorOCM
SvijetSnažna poruka

Olena Zelenska: ‘Ne slavimo godišnjicu invazije, nego uspješan otpor. Ovo je bila godina udara, agresije, ubijanja...‘

23. veljače 2023. - 23:04

Ukrajina će u petak slaviti godinu dana uspješnog otpora, a ne prvu godišnjicu ruske invazije, rekla je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika u četvrtak obraćajući se video porukom sudionicima događaja u Litvi.

Ukrajina je pretrpjela "godinu dana pakla", rekla je supruga Vladimira Zelenskog u obraćanju događaju održanom u Vilniusu u četvrtak navečer.

"Obilježavati dan u koji je počeo totalan rat, užasno je jer bila je to godina udara, agresije, ubijanja", rekla je. 

image
Julien De Rosa/Afp

Rusija je 24. veljače 2022. počela invaziju koju ona ne naziva tako već "specijalnom vojnom operacijom" i u tih godinu dana ubijeni su deseci tisuća ljudi, sravnjeni su za zemljom gradovi i sela, milijuni Ukrajinaca raseljeni su unutar zemlje, a gotovo osam milijuna izbjeglo je iz nje.

"Danas ne obilježavamo godinu rata već slavimo godinu otpora agresiji, godinu hrabrosti, godinu međusobnog pomaganja i spašavanja, godinu ljudskosti i godinu prijateljstva", rekla je. 

"Uvjerena sam da ćemo s vama moći podijeliti ono najvrjednije - pobjedu. Našu zajedničku pobjedu", zaključila je. 

Na događaju je bilo više desetaka ukrajinskih izbjeglica, uglavnom žena i djece te predsjednik Litve Gitanas Nauseda.

image
Jacob King/Afp

"To je godina užasa koju smo svi mi iskusili. I vjerujemo da ulazimo u pobjedničku godinu, iduća godina konačno će biti pobjednička", rekla je Viktorija Dolbičeva (54), izbjeglica iz Harkiva koja danas živi u Vilniusu. 

"Gdje god se događa užas, tu se otkriva i humanost. I doista je nepobjediva. Obični ljudi postaju heroji, jer nemaju izbora", rekla je Maria Kolomiec, (43), još jedna izbjeglica iz Harkiva, koja danas živi u Wroclawu u Poljskoj.

Ukrajinska središnja banka obilježila je godišnjicu novčanicom u spomen na otpor ratu, na jednoj strani prikazana su trojica vojnika koji podižu nacionalnu zastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 19:51