StoryEditorOCM
Svijet‘nečuveno‘

Oglas na njemačkom portalu šokirao mnoge: iznajmljuje se soba od 13 kvadrata, cijena je bezobrazna...

Piše Vijesti SD
31. svibnja 2023. - 08:31

Pronaći stan za najam u Münchenu je prava lutrija, a gotovo je nemoguće naći stan koji se iznajmljuje po nekoj pristupačnoj cijeni. Zbog toga mnogi, posebno mladi ljudi ili samci, traže nekoga s kime će dijeliti podstanarski stan i najamninu, piše Fenix magazin.

Raspravu o cijenana najma stana, odnosno u ovom slučaju samo jedne sobe, ovih je dana pokrenuo oglas objavljen na portalu “wg-gesucht.de”.

Prema onome što stoji u oglasu, stanar traži cimera kojem će iznajmiti sobu od 13 četvornih metara za 950 eura.

Stanar stana u popularnoj münchenskoj četvrti Schwabing traži novog cimera od 1. srpnja. Oglašava veličinu stana od 86 četvornih metara na lokaciji Olimpijski park.

– Vaša soba je taman prave veličine da se osjećate ugodno, piše trenutni stanar koji za najam sobe od 13 kvadrata traži i polog u iznosu od 2.700 eura.

To je nečuveno, smatraju korisnici društvenih mreža koji komentiraju oglas.

Stanarine su u nekim od najvećih njemačkih gradova značajno porasle u posljednjih pet godina. Podstanari danas plaćaju do 34 posto više za najam stana nego 2018, pokazuje analiza “immowelta”.

U Münchenu, daleko najskupljem njemačkom gradu, prosječna tražena najamnina za postojeći stan u ožujku 2023. iznosila je 17,42 eura po četvornom metru.

Prije pet godina iznosila je 15,63 eura, što odgovara porastu od 11 posto. Glavni grad Bavarske zabilježio je najsnažniji rast u 12 mjeseci prije pandemije korone s povećanjem od 6 posto između ožujka 2019. i 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 01:40