StoryEditorOCM
Svijetsve zbog uragana

Odgođen samit o Ukrajini, razlog je Bidenov nedolazak; Scholz: I ja bih donio istu odluku

Piše hina
9. listopada 2024. - 15:33

Sastanak tzv. kontaktne grupe za Ukrajinu u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj odgođen je do daljnjega, priopćeno je u srijedu.

"U subotu neće biti sastanka na razini predsjednika država i vlada u Ramsteinu", potvrdio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit prijašnje priopćenje stožera oružanih snaga SAD-a u Ramsteinu u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka.

Hebestreit je rekao da se neće održati ni planirani sastanak američkog predsjednika Joe Bidena s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom koji je trebao biti održan u subotu u Berlinu uoči samita o Ukrajini u Ramsteinu.

Razlog otkazivanja je nedolazak američkog predsjednika Joea Bidena koji je trebao boraviti u Njemačkoj od četvrtka do nedjelje. On je od puta odustao zbog dramatičnog zaoštravanja situacije oko uragana Milton koji bi trebao pogoditi Floridu.

Biden samo jednom predsjednički u njemačkoj

Njemački kancelar Scholz je iskazao razumijevanje za Bidenovu odluku.

"Da mojoj zemlji prijeti takvo nevrijeme i ja bih donio istu odluku", rekao je Scholz. On je dodao kako je sastanak u Ramsteinu trebao biti "važan susret", ali da će biti naknadno održan.

Ured američkog predsjednika nije objavio kada bi Biden mogao posjetiti Njemačku.

Želja obje strane bila je da se prvi bilateralni posjet Bidena Njemačkoj održi prije predsjedničkih izbora u SAD-u 5. studenog.

Biden je tijekom predsjedničkog mandata samo jednom službeno boravio u Njemačkoj i to u sklopu samita G7 2022.

image

Olaf Scholz: Da mojoj zemlji prijeti takvo nevrijeme, i ja bih donio istu odluku

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 15:34