StoryEditorOCM
Svijetmijenja se ratovanje

Od početka rata Ukrajinci kume i mole da im pošalju moćne tenkove Leopard 2. Ta želja sad će im se napokon ispuniti!

12. siječnja 2023. - 11:42

Iako su do prije koji dan stizali drukčiji komentari čini se da je Zapad prelomio: Ukrajini će poslati moderne njemačke tenkove Leoparda 2.

Ovu prijelomnu odluku u kolektivnom razmišljanju NATO zemalja najavio je poljski predsjednik Andrzej Duda tijekom sastanka u ukrajinskom Lavovu s Volodimirom Zelenskim i litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausėdom. Duda je potvrdio da će Poljska opskrbiti Kijev tenkovima Leopard 2 kao dio šire donacije „međunarodne koalicije”. I na svom Twitter profilu kategorički je potvrdio da će njegova Vlada poslati 10 modernih tenkova Leopard 2, u okviru šire koalicije europskih zemalja.

Uz Poljsku tenkove Leopard imaju i Češka, Danska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Norveška, Portugal, Slovačka, Španjolska, Švedska i Turska. Spekulira se da bi konačni cilj NATO-a bio opremiti čitavu novu oklopnu diviziju oružanih snaga Ukrajine modernim zapadnim tenkovima, a Leopard 2 pokazao se kao najpogodniji model. Gotovo istovremeno s najavom poljskog predsjednika zabilježeno je i kako je veliki broj američkih tenkova i ostalih vojnih vozila počeo stizati u nizozemsku luku Vlissingen s krajnjim odredištem u Poljskoj i Litvi kako bi se ojačalo istočno krilo NATO-a.

“U ovu luku stiže oko 1250 komada vojne opreme”, rekao je pukovnik Robert Kellam koji nadzire cijelu operaciju s američke strane. Luku čuvaju nizozemski vojnici, a među vojnom opremom su tenkovi M-1 Abrams te borbena vozila Bradley koja su stigla iz Fort Hooda u Teksasu.

Ukrajinske trupe na prvoj liniji često su se žalile da im saveznici ne dopuštaju da izgube, ali isto tako ni da pobjede, jer ne šalju oružje koje im najviše treba. A upravo ono što su  Ukrajinci najviše tražili su njemački tenkovi Leopard 2. Već nakon prošlotjedne odluke o slanju novih oklopnih vozila - francuskih AMX-10, njemačkih Mardera i američkih M2 Bradley Fighting Vehicles - vanjskopolitički analitičari su ocijenili da taj potez pokazuje "promjenu temperature" u glavnim zapadnim prijestolnicama i "smanjenje faktora straha od Rusije“.

Nije teško shvatiti zašto ukrajinski vojnici žude za Leopardom 2. Oni značajno nadmašuju ruske tenkove kao što su T-72, T-80 i T-90. Njemačka tvrtka Rheinmetall proizvela je 3600 Leoparda 2. Sa svojom izvrsnom ravnotežom brzine, oklopa i vatrene moći, naširoko ga se smatra barem jednakim američkom M-1, koji je zlatni standard za moderne tenkove.

Stotine starijih modela, uključujući mnoge od najpopularnijih Leoparda 2A4, nalaze se u skladištu u Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Druge članice NATO-a zadržale su sve svoje Leoparde 2 u aktivnoj službi, ali posjeduju i druge tipove tenkova i stoga mogu dati svoje Leoparde 2 bez prevelike ugroze vlastitih borbenih sposobnosti.  

Kako su Leopardi njemačke proizvodnje, za njihov izvoz potrebno je dopuštenje Berlina koji od početka rata odbija poslati moderne tenkove Ukrajini. No, kao što je zajedničkom akcijom s SAD-om oko slanja borbenih vozila pješaštva Bradley i Marder Ukrajini, otklonjen otpor njemačke politike po pitanju ove kategorije moderne vojne opreme, očekuje se da će to isto tako biti i sada jer je izvršen ogroman pritisak partnera. 

Dodatni poticaj dala je i Velika Britanija, čija Vlada razmatra slanje 10 modernih tenkova Challenger 2 Ukrajini. Britanski ministar obrane Ben Wallace kazao je kako se vode rasprave sa zapadnim saveznicima o tome kako poslati moderne zapadne tenkove koji "mijenjaju igru". Ukrajincima su prijeko potrebni zapadni tenkovi i oklopna vozila kako bi vratili teritorij koji je okupirala Rusija nakon što se vrijeme poboljša u rano proljeće, posebno oko utvrđenih položaja.

"Jasno je da bi borbeni tenkovi Ukrajincima mogli pružiti sposobnost koja mijenja igru", rekao je Wallace. Ako je jedna zapadnoeuropska zemlja voljna isporučiti napredne MBT-ove Ukrajini, to otežava opravdanja i njemačku nevoljkosti da učini isto.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je u intervjuu za novinski kanal Tagesschau da je siguran da će Njemačka u konačnici isporučiti tenkove Leopard 2 Ukrajini.

“Čak i ako imaju određene racionalne argumente da to ne učini, Njemačka će to ipak na koncu napraviti. To smo već vidjeli kod samohodnih haubica, kod protuzračnog sustava IRIS-T i nedavno kod sustava Marder i Patriot”, naveo je Kuleba.

Rekao je da je Berlin imao isti obrazac oklijevanja kada su u pitanju rasprave o opskrbi naprednim oružjem. “Prvo kažu ne, onda žustro brane svoju odluku, da bi na kraju rekli da”, zaključio je Kuleba.

SAD bi, po tome planu, poslane Leoparde Ukrajini, mogle “pokriti” svojim partnerima Abramsima, stoga je u tom kontekstu zanimljiv tajming dolaska stotina novih tenkova i borbenih vozila pješaštva na istočno krilo NATO-a prema Rusiji i Ukrajini.

Prošli tjedan i Švedska je odlučila da će Ukrajini poslati topnički sustav Archer (Strijelac). Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom poručio je kako je Ukrajini potrebno više ofenzivnog oružja sa Zapada i da Švedska mora i želi dati svoj doprinos.

“Nije pitanje trebamo li to poslati, nego kada ćemo to poslati”, rekao je ministar za švedski Expressen.

Upitan postoji li rizik od eskalacije rata ovim potezom, Billstrom je rekao: ”Upravo suprotno. Predugo smo se suzdržavali u tom pogledu. Ranije nismo shvaćali da će se ovaj rat odužiti ako Ukrajina ne dobije vojnu opremu koja će joj osigurati pobjedu na bojnom polju“ – zaključio je.

image
Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 17:40