StoryEditorOCM
Svijetu londonu

Od mučnih detalja priče Olene Zelenske zanijemio je cijeli parlament: ‘Malena je imala četiri godine, Rusi su je silovali...‘

Piše Hina, PSD
29. studenog 2022. - 17:30

Olena Zelenska, ukrajinska Prva dama, trenutačno se nalazi u Londonu gdje se susrela s mnogim visokim dužnosnicima, a u ovim trenucima drži govor u britanskom parlamentu. Supruga Volodimira Zelenskog iskoristila je priliku da situaciju Ukrajini usporedi i s britanskim mukama iz Drugog svjetskog rata.

- Britanija je proživjela zračne uzbune, istine one koje mi proživljavamo danas. Rusi nas žele baciti na koljena, sirene čujemo svaki dan. Vi se tada niste predali, a nećemo ni mi sada. Nikada se nećemo predati. Međutim, pobjeda nije jedino što želimo. Želimo pravdu. Došla sam ovdje kod vas zatražiti pravdu - rekla je Zelenska i pred parlamentarcima počela opisivati horore s kojima se Ukrajina danas suočava.

image

Akshata Murty i Olena Zelenska 

Ben Stansall/Afp

- Rusija s masovnim napadima želi napraviti horor u Ukrajini. Više od 20 milijuna Ukrajinaca svakodnevno živi bez struje, vode i grijanja. U mnogim okupiranim gradovima i seli Rusi koriste ‘sistematsko nasilje‘. Identificirali smo tisuće Rusa koji su počinili raznorazne zločine, pa čak i one seksualne. Najmlađa žrtva silovanja imala je četiri godine...

image

Olena Zelenska na putu u Downing Street 

Ben Stansall/Afp
image

Susret dviju dama

Ben Stansall/Afp

Dan ranije, Olena Zelenska rekla je konferenciji u Londonu da su "seksualno nasilje i zločini" dio ruskog "arsenala" kojim žele "poniziti Ukrajince" i zatražila "međunarodni odgovor" u vezi s tim.

- U ovom trenutku ured državnog odvjetnika vodi istragu o više od sto slučajeva spolnog nasilja za koje se sumnja da su ga počinili ruski vojnici, rekla je Zelenska, dodajući da je to tek "mali dio" velikog broja takvih slučajeva u ukrajinskom sukobu.

Podsjetila je da je prvi slučaj za koji se vodi sudski postupak slučaj žene koju su vojnici silovali pošto su joj ubili supruga.

Nakon ruske invazije 24. veljače, "okupatori su imali sve više prigoda da ponize Ukrajince i, nažalost, spolno nasilje i spolni zločini dio su njihova arsenala", istaknula je Zelenska.

Rusija "sustavno i otvoreno" provodi spolno nasilje, dodala je.

- Zato je iznimno važno da se to proglasi ratnim zločinom kako bi se agresore moglo kazneno goniti - rekla je, pozivajući na "međunarodni odgovor" radi "suzbijanja spolnog nasilja u sukobima".

image
Ben Stansall/Afp

Konferenciju koja se održava u ponedjeljak i u utorak, organizirala je britanska vlada zajedno s predstavnicima oko 70 zemalja.

- Doista se nadam da će svijet odgovoriti na ono što se u ovom času događa u Ukrajini - rekla je.

Olena Zelenska je ocijenila da je spolno nasilje "najokrutniji i divljački način kojim se pokazuje nadmoć".

- Svi znaju da je velik broj silovanja - počinila ruska vojska u Ukrajini, ali Zelenska ističe da žrtve o tome ne govore puno iz straha da se njihovi agresori ne vrate i ponove nedjelo.

image
Ben Stansall/Afp

Vlada je osnovala ured za psihološku pomoć žrtvama rata, rekla je Zelenska.

Jučer se Zelenska sastala i s Akshatom Murty, suprugom britanskog premijera Rishija Sunaka, u Downing Streetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 12:54