StoryEditorOCM
Svijethavarija na atlantiku

Obustavljena potraga za nestalim pomorcima s potonulog broda Bourbon Rhode, sve je manje nade u pronalazak Šibenčanina Dina Miškića i sedmorice njegovih kolega

Piše PSD
5. listopada 2019. - 00:42
Bourbon Rhode

Vlasti Martiniquea priopćile su da je u petak navečer obustavljena potraga za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode.

- Nakon tjedan dana potrage, vrijeme za preživljavanje čovjeka izvan broda, čak i opremljenog, uvelike je premašeno. A od 1. listopada nije se moglo naći novo tijelo - kazao je Philippe Bricquer, direktor tvrtke Cross Antila Guyane.

Dvanaest trgovačkih brodova, fregata Le Ventose, uz deset letova francuskih i američkih zrakoplova, sudjelovalo je u potrazi na području veličine 110.000 km2, 1.200 milja istočno od Martiniquea. 

- Sada ćemo emitirati EGC poruke brodovima koji prelaze zonu potonuća. Na njima je da postave prilagođeni sat i da nam pošalju bilo koji novi element - dodaje Philippe Bricquer.

Ventôse, na kojem su bila tri spašena mornara i četiri pronađena tijela, sada kreće u mornaričku bazu u Fort-de-Franceu. Točan datum njegovog dolaska ne objavljuje se iz povjerljivosti vezanih za obitelji žrtava.

Podsjetimo, havarija se dogodila 26. rujna u vodama Martiniquea, a brod je potonuo zbog jakog uragana.

Rezultat intenzivne i višednevne potrage su trojica spašenih, četvorica mrtvih i sedmorica nestalih članova posade među kojima je i Šibenčanin Dino Miškić. 

Naši pomorci i prijatelji kapetana Miškića s nevjericom i teškim razočarenjem primili su vijest o obustavi potrage.

Sve nade i molitve usmjerene su u pronalazak našeg pomorca i ostalih nestalih članova posade.

U Šibeniku održana misa za nestalog kapetana Dina Miškića i njegove kolege s potonulog Bourbon Rhodea: 'Tužni smo, jadni i bespomoćni, ali i dalje vjerujemo...'

Transkript posljednje komunikacije hrvatskog kapetana: 'Tonemo, valovi su visoki 10 metara, nemoguće je lansirati splavove'; Kompanija im odgovorila tek sat kasnije, nakon trećeg poziva u pomoć!?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 15:06