StoryEditorOCM
Svijetgdje je ‘armagedon‘?

Obračun s pučistima: Putin dao uhititi generala Surovikina? ‘Ne javlja se ni obitelji od Prigožinovog pokušaja puča‘

Piše vijesti sd
29. lipnja 2023. - 06:17
Prizor iz nekih boljih vremena za generala Surovikina - Putin ga odlikuje za rezultate intervencije u Siriji, u prosincu 2017.Alexei Nikolsky/Tass/Profimedia/Alexei Nikolsky/Tass/Profimedia

Prema pisanju medija The Moscow Times, ruske vlasti uhitile su generala Sergeja Surovikina. List se pozvao na dva izvora bliska ministarstvu odbrane Rusije koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Ministarstvo obrane još nije komentarisalo navodno uhićenje Surovikina, koji nije viđen u javnosti od subote, dana kada je šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin pokrenuo oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

"Za nadležne, situacija s njim nije bila ok. Ne mogu ništa više kazati”, rekao je jedan od izvora.

Prema drugom izvoru, uhićenje je izvršeno u kontekstu pobune Prigožina.

"Očigledno je on (Surovikin) izabrao Prigožinovu stranu tijekom ustanka i oni su ga uhvatili", rekao je izvor.

Na pitanje gdje se general trenutno nalazi, sugovornik The Moscow Timesa rekao je da takvu informaciju ne komentiraju ni u internim kanalima ministarstva.

Ranije, u srijedu, vojni bloger Vladimir Romanov rekao je da je Surovikin priveden u nedjelju, dan nakon prekinute Prigožinove pobune. Romanov je ustvrdio da se Surovikin sada nalazi u moskovskom pritvorskom centru Lefortovo, prenosi klix.ba.

image

Sergej Surovikin

Handout/Afp

Aleksej Venediktov, glavni urednik zatvorene radio stanice Eho Moskvi, napisao je na Telegramu da Surovikin nije bio u kontaktu sa svojom porodicom već tri dana.

New York Times je u utorak izvijestio, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je Surovikin prethodno znao za Prigožinov plan da potakne pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je odbacio izvještaj kao "spekulacije" i "tračeve", sugerirajući da Putin nije popustio pred Prigožinovim zahtjevima za neposrednu rekonstrukciju ruskog vojnog vrha.

Wagnerova pobuna pokrenula je najozbiljniju sigurnosnu krizu u Rusiji u posljednjih nekoliko desetljeća prije nego što je Prigožin pristao prekinuti pohod na Moskvu u zamjenu za imunitet u egzilu, kao dio dogovora koji je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Surovikin je zapovjedao ruskim snagama u Ukrajini tri mjeseca, između listopada 2022. i siječnja 2023., kada ga je zamijenio načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:30