StoryEditor
SvijetVeliki pothvat

Objavljeni detalji inicijative bez presedana: Apple i Google stvaraju najmoćniju aplikaciju na svijetu koja zna jeste li u opasnosti od virusa

Piše Marin Katušić
11. travnja 2020. - 15:40
Loic Venance

Dva tehnološka giganta, Apple i Google, u potezu bez presedana udružit će snage na velikom zajedničkom projektu s temeljnim ciljem sprječavanja širenja koronavirusa. Čelni ljudi tvrtki još u petak su najavili rad na novom projektu, a sada su objavljeni detalji koji su, kako to obično biva, neke građane uznemirili, a drugima ponudili nadu kako se svijet može riješiti pandemije.

Ideja iza projekta, koji se temelji na principima agresivne izolacije kojom je Singapur suzbio prvi val virusa, jest da Android i iOS uređaji samostalno komuniciraju te korisnicima dojavljuju ako su bili u kontaktu s osobom zaraženom virusom.

U početku će korisnici sami morati skinuti aplikaciju, a ubuduće je plan da aplikacija bude integralni dio Android i iOS operativnih sustava no i u tom slučaju aplikacija se neće pokrenuti automatski već će za to trebati dozvolu korisnika. Kontrolu nad podacima i aplikacijom, uvjeravaju iz Applea i Googlea, imat će javnozdravstvene instuticije dok ove tvrtke neće koristiti podatke.

Ako inicijativa uspije, svijet bi već za mjesec dana mogao dobiti nevjerojatno moćno oružje u borbi protiv virusa. Naime, Android i iOs uređaje koristi više od tri milijarde ljudi, više od trećine ukupne svjetske populacije, a već sada znamo da je rana izolacija kontakata zaraženih osoba najefikasniji način kontrole širenja bolesti. Bio bi to alat bez presedana u borbi protiv virusa, a posebno je zanimljivo da praktički ne zahtijeva nikakvu aktivnost od strane korisnika.

Aplikacija će funkcionirati tako da zdravstveno osoblje unese podatke o zaraženoj osobi, a zatim softver automatski obavještava sve s kojima je bila u kontaktu kako su potencijalno ugroženi te trebaju u izolaciju. 

Softver je temeljen na Bluetooth tehnologiji te omogućava uređajima konstantnu bežičnu komunikaciju na udaljenosti do 10 metara. Komunikacija između uređaja odvija se automatski, a u slučaju da se jedna osoba zarazi - aplikacija sama javlja svim uređajima koji su proteklih 14 dana bili u blizini uređaja zaražene osobe.

Uz spomenutu činjenicu kako otprilike trećina populacije koristi iOS i Android uređaje, jasno je kako se radi o nevjerojatnom moćnom oružju borbe protiv virusa, ali i kontrole kretanja svjetske populacije bez presedana.

Naravno, ovo sa sobom povlači i čitav niz pitanja o privatnosti podataka, a iz Googlea i Applea uvjeravaju kako će svi podaci biti anonimizirani, odnosno da nitko od korisnika neće moći saznati imena oboljelih osoba niti lokaciju kontakta, već će samo dobiti informaciju kako su bili u njihovoj blizini. Također, naglašavaju i kako niti Apple niti Google neće moći vidjeti te podatke, već će isključivo djelovati kao posrednici između zdravstvenih ustanova i korisnika.

Aplikacija se na tržištu očekuje sredinom svibnja, a u roku od nekoliko mjeseci trebala bi postati sastavnio dio Android i iOS operativnih sustava.

Suradnja Applea i Googlea iznimno je rijetka pojava, a dva giganta ponudila su i vrlo praktičan primjer iz kojeg je vidljivo kako će se aplikacija 'ponašati' u stvarnom životu:

Dvije osobe nađu se na ulici i popričaju nekoliko minuta, u njihovim džepovima mobiteli za to vrijeme putem Bluetootha razmijenjuju anonimne podatke te sustav bilježi da su ove dvije osobe bile u bliskom kontaktu. Digitalni ključevi mijenjaju se svakih 15-ak minuta i spremaju se lokalno na uređaje tako da je osigurana privatnost podataka koji se razmjenjuju.

Nekoliko dana kasnije jedna od osoba pozitivna je na virus, zatim sama osoba ili javnozdravstveni djelatnik unosi podatke u sustav te aplikacija na uređaju šalje obavijest svim drugim uređajima s kojima je ostvarila kontakt u posljednjih 14 dana. 

Uz notifikaciju, osoba dobiva i vrlo detaljne upute o postupanju te postupku samoizolacije.

 

#APPLE#GOOGLE#KORONAVIRUS

Izdvojeno

19. lipanj 2020 10:03