StoryEditor
SvijetUpozorenje svima

Obiteljsko okupljanje završilo je kobno: tri člana preminula su od koronavirusa, a još ih je četvero teško bolesno i hospitalizirano

Piše J. V.
19. ožujka 2020. - 12:53
Ilustracija/Maddie Meyer/AFP

Glavna preporuka stručnih osoba u jeku epidemije koronavirusa u Europi je socijalno distanciranje. Samoizolacija nije samo preporuka, ona je nužna kako bi se zaustavilo širenje među građanima.

No iako je sad već potpuno jasno da je Kina rast broja oboljelih zaustavila upravo na taj način, poštujući karantenu i kućnu izolaciju, u nekim dijelovima svijeta stanovnici nisu još u potpunosti osvijestili potrebu za udaljavanjem od drugih. Pa ćete naići na pune štekate onih koji se "osjećaju dobro", na penzionere u šetnji u grupama od njih deset, kao i na one koji ne poštuju razmak kako bi što hitrije dospjeli na kasu u dućanu.

Stoga nešto oštrija preporuka glasi: ponašajte se kao da ste i vi zaraženi koronavirusom.

Zvuči brutalno, ali je upravo tako. To ne znači, naravno, da ćete zvati broj za informacije o bolesti COVID-19 i prijavljivati izmišljene simptome, niti da ćete leći u krevet ponašajući se kao oboljela osoba. Mjeriti temperaturu više puta dnevno i slično. To znači da ćete se u odnosu s ostalima ponašati kao nositelj zaraze.

Koliko je u ovim trenucima važno držati razmak u supermarketima, ljekarnama i na otvorenome, ali i ne viđati prijatelje u grupama te izbjegavati posjete starijim članovima obitelji, pokazuje nam i priča koju danas donosi New York Times.

Brojke koje čujete na vijestima, a označavaju broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom, ne označavaju izolirane, pojedinačne slučajeve, već je u nekim slučajevima riječ i o čitavim obiteljima koje su se zarazile upravo preko socijalnog kontakta.

Nakon organiziranog obiteljskog okupljanja prošloga tjedna, od koronavirusa su preminula tri člana iste obitelji u New Jerseyju, a bolesna su još četiri. Grace Fusco (73) umrla je u srijedu, a dva dana nakon nje preminuli su i njen najstariji sin i kćer, 55-godišnja Rita Fusco-Jackson i njen brat Carmine Fusco.

Obitelj Fusco u velikom se broju okupila na obiteljskoj večeri, a među njima je bio i nositelj virusa. Rođakinja obitelji za NY Times je potvrdila kako je još četvero djece pozitivno na virus i hospitalizirano. Troje je u kritičnom stanju.

Osim oboljelih, gotovo je 20 članova obitelji u strogoj izolaciji i isvoj gubitak oplakuju odvojeno.

Stručnjaci u Americi, piše CNN, nakon prvog ovakvog slučaja, savjetuju obaveznu samoizolaciju i strogo izbjegavanje posjete starijim članovima obitelji. Društene kontakte tijekom sljedećih tjedana održavati telefonski i preko videopoziva, a pobrinuti se i da stariji članovi obitelji imaju sve potrepštine, hranu i lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 03:56