StoryEditorOCM
Svijetšto je u pozadini uhićenja jedanaestero osumnjičenih ruskih špijuna

OBAVJEŠTAJNE IGRE Sramota za rusku tajnu službu

Piše PSD.
30. lipnja 2010. - 23:04

Hoće li otkrivene i pomalo nevješte ruske špijune predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovati medaljom “heroj Rusije”, kao što je to prije nekoliko godina učinio tadašnji predsjednik Vladimir Putin posmrtno odlikujući “superšpijuna” Georga Kovala, jednog od najpoznatijih krtica KGB-a koji se uvukao u tajni projekt Manhattan i Rusiji otkrio gotovo sve američke nuklearne tajne?

To je malo vjerojatno, jer osim što su špijuni otkriveni, od njih, barem tako tvrde američki i britanski mediji, i nije bilo neke koristi za “majku Rusiju”. Sramota je za ruske tajne službe da im je FBI uspio razotrkriti ne samo jednog špijuna nego cijelu mrežu.

Nakon što je američko ministarstvo pravde priopćilo da je završena velika antišpijunska akcija koja je rezultirala uhićenjima u istočnom djelu SAD-a, Rusija je u utorak, prenosi BBC, odlučno odbacila američke tvrdnje da je u SAD-u razbijena ruska špijunska mreža.

U Rusiji kažu da je cijela akcija skandalozna i smiješna, a premijer Putin se samo nada da ovaj neugodni incident neće naštetiti odnosima SAD-a i Rusije.

FBI, pak, kaže da njima ništa nije smješno, nego da su uspjeli dokazati, i to višegodišnjim praćenjem, da su ruski špijuni u SAD došli devedesetih, a u Americi su se koristili lažnim imenima i diplomama, krivotvorenim izvodima iz matičnih knjiga rođenih, a sve kako bi se više godina mirno stacionirali u Americi i neometano u Rusiju slali povjerljive informacije.

U sporazumijevanju su se koristili šiframa, a neke od tih poruka su presreli agenti CIA-e. Strani analitičari navode da FBI nije pogriješio u uhićenjima, kako to Moskva želi sada predstaviti, navodeći da je špijunima cilj bio prikazati se kao lojalni američki građani i pokušati se infiltrirati u najviše krugove američkog političkog života.

Analitičari i strani dopisnici navode kako bi ovo moglo naštetiti odnosima Rusije i SAD-a, ali ne u nekoj većoj mjeri. Naime, Obama i Medvedev su prije nekoliko dana jeli pomfrit koji kilometar od mjesta gdje je živio jedan od uhićenih bračnih parova. Pretpostvalja se da je Obama znao za cijeli skandal, ali je pričekao da Medvedev ode, da se dojmovi slegnu i onda su krenuli u akciju.

(A/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 15:41