StoryEditor
Svijetdemokrati traže izglasavanje zakona koji će zaštititi potrošače

Obamin rat protiv Wall Streeta (ni)je privid

Piše PSD.
11. srpnja 2010. - 20:51

Već godinu dana, naime, u postupku je prijedlog zakona, koji će značiti, kako se najavljuje, sveobuhvatno uvođenje reda u poslovima ovog razularenog središta američkog financijskog života. Krajem tjedna i uporna je demokratska kongresnica Maria Cantwell pristala na prijedlog zakona, koji je prošle srijede prihvatio Predstavnički dom Kongresa.

Sada demokratima manjka samo jedan glas do potrebnih šezdeset, prema ukupno sto, koliko ih ima ovaj dom. Bilo bi i njega da u međuvremenu nije umro najdugovječniji senator Robert Byrd.

Ukoliko se pronađe taj glas – što je vrlo vjerojatno, jer ima i republikanaca koji su blizu ovom prijedlogu – Senat će ga usvojiti možda već 12. srpnja, a odmah zatim potpisat će ga i sam predsjednik Obama.

Ovaj zakon neki su nazvali “najvećim preustrojem Wall Streeta još od tridesetih godina prošlog stoljeća” – dakle, od mitske gospodarske krize. Cilj mu je, rekosmo, pritegnuti Wall Street, a to znači: zaštititi potrošače, prisiliti banke da smanje opasna ulaganja – što znači i dobit – ali i uspostaviti državni postupak za zatvaranje propalih financijskih tvrtki.

Svijet grca u nezaposlenosti

Zakonu se protive Wall Street i republikanci, ali javnost je u većini ogorčena “debelim bankarskim mačkama“, kako ih je jednom nazvao i sam Obama, koje se tove kockajući se – i to u konačnici o trošku poreskih obveznika – dok običan svijet grca u nezaposlenosti. Stoga je zakon, od svoga začeća, bivao sve tvrđi i tvrđi. Senatorica Cantwell posebno je istaknula kolosalni problem tzv. izvedenica (derivativa), “sofisticiranih“ mešetarskih proizvoda investicijskog bankarstva, koji su u samoj srži svjetske gospodarske krize.

Pa ipak, za neke ni ovaj udar na jedno od dvaju financijskih središta svijeta – drugo je (ili čak prvo) londonski City – nije bio dovoljno odlučan. Na američkim internetskim portalima prevladavaju oni koji traže još čvršće stajalište – među ostalima i to da se bankarske nagrade oporezuju s cijelih pedeset posto, kao u Velikoj Britaniji. Uostalom, i sama senatorica Cantwell izjavila je da “ovaj zakon nije savršen“, te da će ona “nastaviti borbu za još strože mjere koje bi zauzdale Wall Street“.

Najoštriji su pak oni koji smatraju da su i američki predsjednik i sam Wall Street tek lutke, kojima se upravlja iz Londona (a ne obratno, kako mnogi misle), te da je ovaj zakon samo bacanje prašine u oči, jer se vlasnici “planetarnog kazina“ ne će tako lako odreći svoga kruha bez motike i moći koju on donosi. Uostalom, zdravstvena slika svjetskog financijskog sustava vrlo brzo će pokazati stvarne domete Obamina “rata“.

PIŠE JOŠKO ČELAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 14:55