StoryEditor
Svijetvažno saznanje

Novi uspjeh Đikićevog tima: Pratili smo kako se stanice mijenjaju nakon infekcije s SARS-CoV-2 te otkrili kako usporiti ili zaustaviti razmnožavanje

Piše PSD.
19. svibnja 2020. - 13:37
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je danas da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Kako stoji u priopćenju, tim biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s SARS-CoV-2, virusom koji u ljudima izaziva Covid-19. Znanstvenici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa, prenosi Jutarnji list.

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za tretmane Covid-19 poput lijeka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem se već započela klinička ispitivanja. Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokiraju glikolizu, važan metabolički put u širenju SARS-CoV-2 virusa, navodi se u priopćenju.

Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta. Znanstveni rad je objavljen u uglednom časopisu Nature, te je privukao značajnu medijsku pozornost (Welt, FAZ, Sat1, Science Daily, Fox News, Kurier, Süddeutsche Zeitung i drugih).

Dr. Christian Münch, vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biokemiju (IBC2), komentirao je napredak u ispitivanju.

- Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2 bili smo po prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti daljnja istraživanja u svrhu razvoja lijekova, definitivno je veliki pomak.

Značenje novog uspjeha pokušao je objasniti profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju.

- Uspješna uporaba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos koji pravci obećavaju najbrži uspjeh.

Profesor Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2), naglašava:

- Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa doprinijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv COVID-19."

Profesorica Sandra Ciesek, ravnateljica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišne bolnice u Frankfurtu, objašnjava:

- U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putevima istraživanja. Suradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne suradnje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 21:48