StoryEditorOCM
SvijetTko je Rustem Umerov

Novi ukrajinski ministar obrane potomak je krimskih Tatara, a okupiranim poluotokom se intenzivno bavio i kao političar

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 07:59

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlučio je smijeniti dosadašnjeg ministra obrane Oleksija Reznikova i na njegovo mjesto postaviti Rustema Umerova. Tko je novi ukrajinski ministar obrane?

Umerov je rođen 19. travnja 1982. godine u Samarkandu, na teritoriju današnjeg Uzbekistana. Obitelj mu potječe iz Alušte na Krimu. Po nacionalnosti su Krimski Tatari muslimanske vjeroispovijesti. Sovjetske vlasti protjerale su Krimske Tatare 1944. s Krima u Uzbekistan, što je ukrajinski parlament 2015. proglasio genocidom nad Krimskim Tatarima.

Rustem Umerov je diplomirao i magistrirao ekonomiju i financije na Nacionalnoj akademiji za menadžment u Kijevu.

Za zastupnika je izabran u srpnju 2019. kao član stranke Holos. Sudjelovao je u izradi stotinjak zakona i kreirao je izjavu ukrajinskog parlamenta o nelegitimnosti ruske aneksije Krima.

Bio je prisutan i na mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku rata, u ožujku 2022. Prema navodima stranice Meduza, Kremlj je optužio Umerova da je špijunirao za SAD i namjerno odugovlačio pregovore u korist Ukrajine.

Nešto kasnije, 28. ožujka, je objavljeno da su Umerov, Roman Abramovič i još jedan zastupnik nakon pregovora razvili simptome koji podsjećaju na trovanje. Trojica pregovarača odletela su u Istambul da dobiju medicinsku pomoć, a Umerov je kasnije na Facebooku objavio da je dobro i zamolio ljude da „ne vjeruju neprovjerenim informacijama“.

Od rujna 2022. se nalazi na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 18:40