StoryEditorOCM
Svijetvisoke tenzije

Novi tajvanski predsjednik ima važnu poruku za Peking: ‘Prestanite nas zastrašivati ratom!‘; Kinezi mu odmah odgovorili

Piše hina
20. svibnja 2024. - 06:34

Tajvanski predsjednik Lai Ching-te zatražio je u ponedjeljak od Kine da prekine s vojnim i političkim prijetnjama, rekavši u svom inauguralnom govoru da je mir jedini put i da Peking mora poštivati izbor tajvanskog naroda.

Obraćajući se masi okupljenoj pred uredom predsjednika u središtu Taipeija, Lai je rekao da želi razgovararati s Kinom koja otok vidi kao svoj teritorij i nikada nije isključila upotrebu sile da bi ga vratila pod svoju kontrolu.

"Također pozivam Kinu da prekine politički i vojno zastrašivati Tajvan i da zajedno s Tajvanom preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i u regiji, da svijet ne mora strahovati od izbijanja rata", rekao je.

"I ovo želimo objaviti svijetu: Tajvan ne čini ustupke u pogledu demokracije i slobode. Mir je jedini put i naš je cilj dugoročni mir i stabilnost".

Zasad nema reakcije Kine koja je Laia uoči izbora u siječnju nazivala separatistom.

Lai (64), koji je dužnost preuzeo od bivše šefice države Tsai Ing-wen kojoj je posljednje četiri godine bio potpredsjednik, rekao je da ljudi moraju biti realistični i prijetnje shvatiti ozbiljno te da Tajvan mora pokazati da je odlučan da se brani.

"Dragi sugrađani, mir je naš ideal, ali ne smijemo imati iluzija. Prije nego Kina odustane od upotrebe sile da bi napada Tajvan, građani moraju znati: Čak i ako prihvatimo sve kineske zahtjeve i odustanemo od našeg suvereniteta, kineske ambicije neće nestati".

Laiu su okupljeni glasno zapljeskali kada je rekao da Republika Kina, službeni naziv Tajvana, i Narodna Republika Kina "nisu jedna drugoj podređene".

Tajvansko ministarstvo obrane je u dnevnom izvješću za ponedjeljak izvijestilo da je šest kineskih zrakoplova prešlo crtu sredine u Tajvanskom tjesnacu koja je ranije služila kao neslužbena granica, ali je Kina ne priznaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 14:56