StoryEditor
SvijetPOTVRDA ANEKSIJE

Nova prijetnja miru na Bliskom istoku: Izrael legalizira bespravnu gradnju židovskih kolonija na Zapadnoj obali uz svesrdnu pomoć Donalda Trumpa

26. lipnja 2020. - 13:18
Ahmad Gharabli/AFP

Najava formalne aneksije dijelova Zapadne obale u državnopravni poredak Izraela izazvala je veliku uznemirenost među palestinskim stanovništvom, ali i u europskoj i međunarodnoj zajednici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prvi srpnja odredio kao datum službenoga početka procesa pripajanja, u skladu s planom dogovorenim s Donaldom Trumpom, koji predviđa izraelski suverenitet nad 30 posto Zapadne obale i palestinsku državnost pod strogo propisanim uvjetima.

Ovaj plan nudi američko priznanje izraelskih naselja raštrkanih po Zapadnoj obali i izraelskoga suvereniteta nad dolinom Jordana, tj. na području zauzetom u ratu 1967. koje UN tretira okupiranim i koje Palestinci traže za svoju buduću državu. Premda je riječ o kršenju međunarodnog prava, Izrael ignorira sve prigovore i međunarodne bojazni za mir na ovom području, pozivajući se na biblijske, povijesne i političke veze s tim prostorom.

Nasuprot palestinskim prosvjednim skupovima koji su dosad okupili na desetke tisuća ljudi, ali i ozbiljnim upozorenjima UN-ovih i europskih dužnosnika, dvojac Netanyahu–​Trump čvrsto je odlučio pomaknuti granice i legalizirati bespravnu gradnju židovskih kolonija na Zapadnoj obali, u kojima danas živi više od 450 tisuća ljudi.

Stižu osude plana

Osude izraelskih prijetnji miru idejom jednostrane aneksije stižu sa svih strana, pa je tako više od 1100 europskih parlamentaraca potpisalo pismo upozorenja na adrese 25 europskih vlada, u kojem se izražava ozbiljna zabrinutost zbog "plana kobnog po bliskoistočni mir".

"Osim što takav postupak predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, izostanak adekvatnog odgovora na njega ohrabrio bi i druge zemlje s teritorijalnim pretenzijama", kaže se u pismu. Gotovo sve europske i bliskoistočne zemlje i ranije su osudile nakanu izraelskoga pripajanja, ali nisu obznanile konkretne protumjere.

"Stjecanje teritorija silom nema mjesta u 2020. godini", poručili su pismom europski zastupnici, među kojima su i članovi mađarskog i češkog parlamenta, zemalja ranije sklonih Izraelu i Trumpovu mirovnom planu.

'Put bez povratka'

Netanyahu rutinski odbacuje kritike planova aneksije tvrdeći da će širenje izraelskog suvereniteta na židovska naselja na Zapadnoj obali svima približiti dan konačnog mira. Ministar vanjskih poslova Palestine Riad Malki upozorio je Izrael kako je aneksija zločin koji će odnose Izraela i Palestine odvesti na put bez povratka.

Reuters je intervjuirao više od dvadeset europskih diplomata te došao do zaključka kako na razini EU-a ne postoji jasna strategija kako zaustaviti izraelske planove ili odgovoriti na provedbu aneksije. Američki državni tajnik Mike Pompeo je preventivno okrivio palestinsku samoupravu za zastoj u mirovnim pregovorima, te Izraelu dao puno pravo širiti svoj suverenitet.

Valja znati da ovo nije prvi put da Trump kao moćni zaštitnik iz Washingtona ispunjava snove Bibija Netanyahua i izraelskih nacionalista: već je jednostrano, suprotno aktima UN-a, priznao Jeruzalem za izraelski glavni grad, kao i suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, otetoj 1967. od Sirije u tzv. Šestodnevnom ratu. Netanyahu je zauzvrat jedan grad na Golanu obećao nazvati po Trumpu.

Priznavanje izraelskog suvereniteta nad ovim teritorijima također je bilo opasan presedan u međunarodnim odnosima jer legalizira promjenu granica među državama nasilnim putem, no isti proces na Zapadnoj obali puno je opasniji i predstavlja igranje vatrom u bačvi baruta. Na nešto više od pet tisuća četvornih kilometara tamošnjeg prostora živi, naime, više od 2,5 milijuna stiješnjenih Palestinaca, te se rizik od proglašenja nove intifade može već rukom opipati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 11:24