StoryEditorOCM
SvijetPRESTROJAVANJE

Nova ofenziva na proljeće? CNN objavio da Putin priprema mobilizaciju 200.000 novaka, evo što pak poručuju iz Kremlja

Piše S.Pg.
26. siječnja 2023. - 22:05

Glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov odbacio je kao nepouzdanu informaciju CNN-a da će ruske vlasti mobilizirati još 200.000 ljudi, piše TASS.

Peskov je od državne novinske agencije sugestivno upitan je li podatak CNN-a "nepouzdan kao i ranije glasine na društvenim mrežama o ovoj temi". Peskov je odgovorio: “Da. Jest."

CNN je 24. siječnja izvijestio da Vladimir Putin razmatra potrebu za novim valom mobilizacije u kojem bi navodno još 200.000 Rusa bilo pozvano u vojsku. To su za ovaj TV kanal izjavili američki i zapadni dužnosnici na temelju obavještajnih podataka. Pretpostavljaju da će novi val mobilizacije biti "tiši".

Visoki dužnosnik zapadnih obavještajnih službi rekao je za CNN da Putin još nije donio konačnu odluku o novom krugu mobilizacije jer je "gotovo sigurno zabrinut zbog negodovanja javnosti i negativnih ekonomskih posljedica".

Krajem prosinca i početkom siječnja same ukrajinske vlasti su više puta izjavile da se u Rusiji priprema novi val mobilizacije. Njihova vojna obavještajna služba pak tvrdila je da Rusija navodno planira mobilizirati čak pola milijuna ljudi, a da bi novačenje moglo početi već 15. siječnja. Predstavnici Ukrajine nisu precizirali kako su za to saznali, a zasad se i nije pokazalo točnim

U Rusiji je svakako i dalje na snazi ​​dekret predsjednika Ruske Federacije o mobilizaciji iz rujnu 2022. godine. Početkom studenog ruske su vlasti objavile da je mobilizacija završena, no Putin nije potpisao poseban dekret o tome. Kremlj je objasnio da dekret o mobilizaciji ostaje na snazi jer, osim same regrutacije, dokument "uključuje i druge mjere".

Navodno su vlasti u Moskvi počele provoditi ispitivanje kako bi izmjerili (ne)popularnost još jedne mobilizacije. Putin je svjestan koliko je ona prva krajem prošle godine bila nepopularna, zbog čega su izbili i prosvjedi, a stotine tisuća ruskih vojno sposobnih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli mobilizaciju.

Ali, Rusija i dalje treba ljudstvo za borbe u Ukrajini. Prva mobilizacija gotovo je udvostručila prisutnost ruskih trupa u Ukrajini, iako je dovela i nedisciplinirane borce koji nisu bili ni obučeni.
Stoga zapadni obavještajni krugovi smatraju da "Putin još nije odlučio, naročito kada to uraditi", rekao je viši zapadni obavještajni dužnosnik.

image

Protuzračni top ukrajinske vojske nedaleko od Bakhmuta 20. siječnja 

AFP

Zapad sugerira Ukrajini promjenu stila ratovanja

Za to vrijeme, američki i drugi zapadni dužnosnici pozivaju Ukrajinu da pomakne fokus s višemjesečne brutalne borbe oko Bakhmuta i umjesto toga da prioritet potencijalnoj ofenzivi na jugu, koristeći drugačiji stil borbe koji bi iskoristio milijarde dolara vrijednu novu vojnu opremu koju su im nedavno poslali zapadni saveznici, kažu američki i ukrajinski dužnosnici za CNN.

Gotovo pola godine ukrajinske snage sukobljavaju su se s Rusima oko stotinjak kilometara kvadratnih teritorija kraj Bakhmuta, koji je gotovo potpuno uništen.

Prošlog tjedna viši dužnosnik zapadnih obavještajnih službi rekao je da se obje strane pomiču od 100 do 400 metara dnevno, a pritom razmjenjuju nekoliko tisuća topničkih granata. Postavlja se pitanje smisla takvog "nateznja". Stoga su američki i zapadni dužnosnici posljednjih tjedana počeli su sugerirati da ukrajinske snage smanje svoje gubitke u Bakhmutu, za koji tvrde da ima mali strateški značaj za Ukrajinu, i da se umjesto toga usredotoče na planiranje ofenzive na jugu.

Međutim, nije jasno osjeća li se sam Zelenski spremnim napustiti Bakhmut. Ljudi upoznati s njegovim stavom o tome rekli su za CNN da Zelenski ne vjeruje da je ruska pobjeda u Bakhmutu gotova stvar i da on i dalje nerado odustaje od njega., naime, da bi zadržavanje Bakhmuta Ukrajini dalo bolje šanse da povrati cijelu regiju Donbasa i da bi Rusija, ako tu pobijedi, otvorila prostor za dalje napredovanje do strateški važnih istočnih gradova Slovjanska i Kramatorska. K tome je Bakhmut također važan simbol ukrajinskog otpora.

Postoje i neke koristi od pokušaja iscrpljivanja Rusa u Bakhmutu. U ponedjeljak je viši američki vojni dužnosnik rekao novinarima da je Rusija zbog svojih gubitaka u ljudstvu "ubacila" desetke tisuća "loše opremljenih, loše obučenih" zamjenskih vojnika preko linije bojišnice tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući Bakhmut. Unatoč njihovom velikom broju, nove postrojbe nisu promijenile dinamiku borbe, rekao je dužnosnik.

Ali, Ukrajina također trpi goleme gubitke u toj borbi i svakodnevno troši goleme količine topničkog streljiva, što je stil borbe koji SAD smatra  neodrživim.

image

Ukrajinski samohodni top 2S3 Akatsija na cesti nedaleko od Bakhmuta 17. siječnja

Anatolii Stepanov/Afp

Američki dužnosnici nadaju se da će najnovija isporuka oklopne opreme i pojačana obuka ukrajinskih snaga u Njemačkoj potaknuti Ukrajinu da promijeni svoju taktiku. "Ovisno o isporuci i obuci sve ove opreme, mislim da je vrlo, vrlo moguće da Ukrajinci provedu značajnu ofenzivnu operaciju kako bi oslobodili što je moguće više ukrajinskog teritorija", rekao je šef Združenog stožera Mark Milley.

Pritisak na Ukrajinu da promijeni svoju taktiku na bojnom polju dolazi nakon naznaka da Putin planira napraviti veliki korak u sljedećih nekoliko tjedana kako bi ponovno preuzeo inicijativu u ratu.

Očito je da će zapadni saveznici sve više nalagati, u najmanju ruku savjetovati kako da Ukrajina racionalnije i efikasnije koristi njihovu golemu pomoć u ratnoj tehnologiji, oružju i streljivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 00:58