StoryEditorOCM
Svijetima li kraja agoniji

Novi zaplet u Zambiji: Imigracijski odjel ne pušta djecu Hrvata unatoč nalogu sutkinje; Evo što kaže njihov odvjetnik

Piše vijesti sd
1. lipnja 2023. - 19:09

Odjel za useljeništvo odbio je pustiti djecu Hrvatima nakon što ih je Visoki sud Ndola oslobodio krivnje.
Prema riječima jednog od njihovih odvjetnika Kelvina Silwimbe, imigracijski odjel u Ndoli odbio je pustiti djecu navodeći da čekaju daljnje upute. I to unatoč izdanom sudskom nalogu, otkrila je ekskluzivno za 24sata zambijska novinarka.

Nevjerojatan je ovo razvoj situacije s obzirom da je sutkinja Visokog suda u Ndoli, Mary Mulanda donijela odluku kojom se odbacuje optužba protiv osmero Hrvata ističući kako odluka stupa na snagu odmah.

U odluci koju je potpisala sutkinja Mary Mulanda stoji da se djeca koja su pod skrbništvom odjela za socijalnu skrb i useljeništvo vrate podnositeljima zahtjeva (hrvatskim državljanima) te da se dokumentacija koja je pod nadzorom suda obavezno vrati podnositeljima zahtjeva.

No Jutarnji list doznaje kako se radi samo o formalnosti. Naš suradnik iz Zambije Stafrance Zulu rekao nam je kako mu je rečeno da su oslobođenim Hrvatima savjetovali da sutra dođu po djecu jer je bilo kasno obaviti formalnosti oko njihove predaje posvojiteljima.

Kazao je i kako među Hrvatima u Zambiji vlada dobro raspoloženje i da se pripremaju za večeru.

- Rješavaju se administrativne formalnosti. Nadamo se da će sutra sve biti riješeno, rekli su za Jutarnji u hrvatskom veleposlanstvu iz Pretorije.

Osmero Hrvata koji su u četvrtak u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je ranije danas njihov odvjetnik Kevin Silwimba.

"Oslobođeni su", rekao je Silwimba novinarima i dodao da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.

Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata "veliko postignuće" i da je pravosuđe u Zambiji "pokazalo da funkcionira".

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.

Četiri hrvatska para nisu davala izjave ispred sudnice za razliku od imigracijske službenice Glorije Sakulenge koja je također oslobođena svih optužbi. Sakulenga je rekla novinarima da je "pravda prevladala i da pravda uvijek mora prevladati".

I državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić kazala je ranije danas da su Hrvati oslobođeni i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:14