StoryEditor
Svijetsvjetlosni trag

Noć se u tren 'pretvorila' u dan: nad Sredozemnim morem snimljen spektakularni pad meteorita

Piše JL
19. kolovoza 2019. - 11:49

Korisnik Twittera Claudio Porcu u prošlog je petka u kasnim večernjim satima na istočnoj obali talijanskog otoka Sardinije uz pomoć video kamere na kontrolnoj ploči svoga automobila zabilježio pad meteorita koji je noć na tren pretvorio u dan, piše RT.

"Na putu prema Torregrandeu uz pomoć kamere na kontrolnoj ploči snimljen svijetao trag: spektakl!", napisao je Porcu na Twitteru te priložio 13-sekundni video, prenosi Jutarnji list.

Prodor meteorita u Zemljinu atmosferu zabilježilo je i astronomsko društvo s Ibize "Agrupació Astronòmica d'Eivissa" (AAE) koja vodi dva za javnost otvorena opszervatorija - "Telescopio de Cala d'Hort" i "Observatori de Puig des Molins".

AAE je ovaj pad meteorita zabilježio teleskopom obzervatorija "Observatori de Puig des Molins" te snimku objavio na svom Twitter profilu.

Katalonska agencija za javnu sigurnost izvijestila je putem Twittera da je na broj 112 primila 55 poziva koji su se ticali "jarkog svjetla na nebu". Napisali su da su im osobe javile da se meteorit vidio diljem zapadne obale Španjolske i u gradu Valenciji.

Milijuni meteorita svakog dana prođu kroz Zemljinu atmosferu, a prije sagorijevanja ostave svjetlosni trag. Većina meteorita koji prođu kroz Zemljinu atmosferu ili su kameni ili kameno-željezni ili željezni.

NASA-u i druge agencije koje promatraju nebo ovakve pojave ne brinu jer svemirsko kamenje odnosno meteoriti koji uđu u Zemljinu atmosferu često nisu osobito veliki.

#METEORIT# PAD METEORITA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 11:00