StoryEditor
SvijetGdje će ulagati?

Njeno je bogatstvo nakon razvoda ‘teško‘ milijarde, a humanitarno djelovanje nije joj strano: Melindi Gates neke su teme posebno važne

Piše PSD
11. svibnja 2021. - 20:50

Zajedno su Bill i Melinda Gates bili jedan od najbogatijih i filantropskih parova na svijetu. A nakon razvoda bit će dvoje najbogatijih pojedinaca na svijetu. S desetljećima iskustva filantropskog djelovanja, Melinda Gates postala je svojevrstan uzor i njezin razvod od Billa Gatesa otvara novo poglavlje kad je humanitarni rad u pitanju.

- Ne sumnjam u njezinu sposobnost utjecaja - rekao je Alexsis de Raadt St. James, osnivač i upravni partner tvrtke Merian Ventures, za CNN Business.

Melinda Gates usredotočila se na nekoliko područja kada su u pitanju njena humanitarna djelovanja u prošlosti, a upravo bi to moglo ukazati što bismo od nje mogli očekivati ​​u budućnosti. 

Ženska prava

Uskoro bivša gospođa Gates velik dio svojeg dobrotvornog rada bazira na pomoći mladim ženama pa je tako 2015. godine slijedila je tu strast i otvorila vlastitu tvrtku za ulaganja i inkubaciju, Pivotal Ventures.

- Nakon što smo Bill i ja otvorili našu zakladu, počela sam provoditi vrijeme sa ženama širom svijeta i stekla sam puno dublje razumijevanje utjecaja strukturne nejednakosti na život žena i djevojaka - napisala je Melinda Gates u komentaru koji je za CNN objavila na Dan žena prošle godine.

- Podaci su nedvosmisleni. Bez obzira gdje se u svijetu rodili, život će vam biti teži ako ste djevojčica - dodala je. 

Kroz filantropske doprinose i ulaganja rizičnog kapitala, tvrtka podupire nekoliko smjerova usmjerenih na žene. A tim Pivotal Venturesa posebno se fokusira na to da više žena radi u ključnim sektorima, poput tehnologije, te potiče veći broj žena da se kandidiraju za javne funkcije.

U lipnju 2020. godine, putem Pivotal Ventures, Melinda Gates udružila se s bivšom suprugom Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott kako bi potaknula više mladih žena da slijede svoje poslovne snove. 

Mentalno zdravlje

Kroz svoj rad u Pivotal Ventures, Gates je predvodila nekoliko inicijativa za mentalno zdravlje, uglavnom usredotočenih na mlade ljude. U travnju je pomogla pokrenuti Sound It Out, nacionalnu kampanju koja promiče mentalno zdravlje srednjoškolaca. Inicijativa uključuje resurse koji pomažu roditeljima i skrbnicima da vode značajne razgovore o emocionalnom blagostanju sa svojim srednjoškolcima.

U listopadu 2020. pokrenula je The Upswing Fund za mentalno zdravlje adolescenata koji pruža resurse organizacijama koje se bave mentalnim zdravstvenim potrebama mladih - posebno se fokusirajući na mladu LGBTQ + zajednicu u Sjedinjenim Državama.

Cjepivo i siromaštvo

Melinda Gates često jegovorila o cjepivima i pristupu cjepivima, a pogotovo u vrijeme pandemije Covida-19.

- Ovo cjepivo svima treba - rekla je CNN-ovoj Poppy Harlow u prosincu.

Zaklada Bill i Melinda Gates ukupno je izdvojila više od 1,75 milijardi dolara za potporu globalnom borbi protiv virusa Covid-19.

Izvlačenje ljudi iz siromaštva dugo je bio prioritet Zaklade Billa i Melinde Gates, a posebno su se fokusirali na siromaštvo koje se odnosi na žene. Melinda je 2019. godine rekla kako je široki pristup kontraceptivima najveći alat protiv siromaštva na svijetu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2021 19:03